Venüsün Toksik Bulutlarındaki Hayat

Venüsün Toksik Bulutlarındaki Hayat

Bir gökbilimci ve ekibi güneşin bulutlarında fosfin olarak adlandırılan gazı keşfetti. Bu gezegende fosfin ilk kez görülmüyor. Bu zehirli gaz Dünya’da endüstriyel süreçlerde ve tarımda kemirgen, böcek öldürücü olarak kullanılmaktadır. Ayrıca bu gaz Jüpiter’in derinliklerinde yüksek basınç ve yüksek sıcaklıkta üretilmektedir. Bu gazın Venüs’te olması ilginç karşılanmıştır, olmaması gerektiği düşünülmektedir.

Arizona’daki Gezegen Bilimi Enstitüsü’nden David Grinspoon’un New Scientist için bu keşfi aktarırken söylediği gibi, “Oraya ait değil”. Venüs üzerindeki herhangi bir fosfinin, üretildikten sonra 1000 yıl içinde zorlu ortam tarafından yok edilmesi gerektiğidir, yani sürekli olarak üretilmesi gerekir. Fakat araştırmacılar şu ana kadar bu gezegende üretilen fosfinin nasıl üretildiğini üretim şeklini tespit edemediler. Fosfini açıklamanın yaşam olduğunu öngörüyorlar. Bu başka ihtimallerde olabileceğini değiştirmez. İlginç, yeni bir kimyasal neden olabilir. Bu yeni ve umut verici bir işarettir, Venüs’te yaşam olabileceği ilk kez önerilmemektedir. Venüs yüzeyinin 470 °C civarında yüzey sıcaklıkları ve Dünya’da deniz seviyesinde hissedilen basınçların 90 katına varan basınçlarla büyük, yakıcı bir şekilde sıcak olduğu düşünüldüğünde bu şaşırtıcı görülebilir.

Massachusetts Institute of Technology’den ekip üyesi Clara Sousa-Silva, “Ancak fosfin tespit edildiğinde sıcaklıklar ve basınçlar çok daha ılımlı, gezegen yüzeyinin yaklaşık 53 ila 61 kilometre yukarısında,  teorik olarak orada yaşamın var olabileceği noktaya kadar. ”diyor.

David Grinspoon, “Bulutlar Venüs okyanusu gibidir, küreseldirler, derin ve durağandırlar, Dünya üzerindeki bulutlar gibi değiller, daha kısa ömürlüdürler. Bu, bu bulutlarda yaşayan organizmalar varsa, sülfürik asitle çevrili olarak hayatta kalabildikleri sürece sonsuza kadar etrafta dolaşabilecekleri anlamına gelir. Öncelikle, Venüs atmosferinde gerçekten fosfin olduğunu daha fazla gözlemle doğrulamalıyız ve sonra bunun yaşamdan geldiğini kanıtlamak için çok daha zahmetli bir göreve başlamalıyız. Sousa-Silva’nın dediği gibi, “Oraya gidip atmosferi tadana kadar emin olamayabiliriz.” diyor.

Kaynak : newscientist.com

571 Kez Okundu

Esra Karan

1994 yılında doğdum. Bursa teknik üniversitesi kimya mühendisliği lisans mezunuyum. Balıkesir üniversitesinde iş sağlığı ve güvenliği tezsiz yüksek lisansını tamamladım. İlgi alanlarım polimerler, petrokimya, gıda kimyası….

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!