Moleküler Fiberlerle Birlikte Kanserle Savaşmak için Yeni Method

Moleküler Fiberlerle Birlikte Kanserle Savaşmak için Yeni Method

Fotoğraf : Kanser hücrelerinin fiziksel yapıları, hücrelerin içinde oluşan ve kendi kendini yok etme mekanizmalarını harekete geçiren bir ağ tarafından bozulur.

Almanya  Federal İstatistik Kurumuna göre, tüm ölüm vakalarının  yüzde 25’i olarak en sık rastlanan ölüm sebeplerinden biri kanser.Kemoterapi genellikle  bir tedavi yöntemi olarak kullanılsa da bunun yanında sağlıklı organlar için yan etkileri de getirebiliyor.Bilim insanları şu anda tamamen farklı bir yaklaşımda bulunmaya çalışan Max Planck Polimer Araştırma Enstitüsü Lideri David Ng ‘nin etrafında .Bu yaklaşıma göre hedeflenen ve yeri belirlenen bozulmuş kanser hücrelerinin yapısı sayesinde kendini imha etme mekanizması aktif edilebilir.Ekip, şimdiden ilk başarılarını laboratuvar deneylerinde gösterdi bile.

Kanser, kontrolsüz bir şekilde çoğalan , tümör büyümesine neden olabilen bir hastalık.Radyoterapinin yanı sıra genellikle kemoterapi ile birlikte mücadele edilir. Kemoterapide ,kimyasallar vücudun çeşitli  biyokimyasal süreçlerine etki ederek ,özellikle kanser hücrelerini bir tümörün daha fazla büyümemesini ve yavaşça ölmesini sağlayarak idare ediyordu.

Ancak kemoterapi vücut için stresli oluyor ve zamanla etkisiz bir hal alabiliyor: yan etkilerine ek olarak, kanser bazen kimyasallara adapte olabilir, etkilerine direnebilir ve daha fazla büyümenin yeni yollarını yaratabilir.Dr.David Ng şöyle diyor,”Şuanda farklı bir yaklaşımda bulunmaya çalışıyoruz ve bu yaklaşım biyokimyasal proseslere engel olarak kansere etki etmiyor, fakat  yapısına doğrudan hücum ediyor.”

Bilim insanları bu amaç için Lego tuğla moleküllerinin bir örneğini sentetik bir şekilde ürettiler ve bu tuğlalar özel bir tutunma sayesinde  hem normal hem de kanser hücrelerine giriyor.Lego tuğla tek başına zararsız olmasına rağmen kanser hücreleri içinde bulunan benzersiz koşullar bir dizi kimyasal reaksiyonları harekete geçirir. Ng, “Kanser dokusunda,ortam normal dokuya göre daha fazla asidiktir.” “Buna ek olarak , kanserin  metabolik aktiviteyi yükseltmesi sebebiyle daha fazla yüksek derece reaktif oksidatif moleküller ile kanser hücreleri birlikte bulunur ve  biz de bu durumdan  avantaj sağlarız.”

Eğer her iki durum da elde edilirse , Lego tuğlalar kendi başına bağlanabilir ve böylece örümcek ağına benzer bir form oluşturabilir.Kanser hücreleri içerisinde büyüyen bu ağ ,son derece kararlı ve kanser hücrelerini içten dışa deforme ediyor.Fiziksel stres ile başa çıkamayan kanser hücreleri kendini imha etme mekanizmasını aktive ediyor. “Böylece kendini bize karşı koruyamayacak bir şekildeyken kanser hücrelerine saldırıyoruz.” diyor Ng.

Araştırmacılar, şimdiye kadar metodu laboratuvar kültüründeki kanser hücrelerinde incelediler ve yaklaşık dört saat gibi çok kısa bir zaman içinde hücrelerin öldüğünü kanıtladılar.Gelecekte , metodları belki kanser tedavisi için bir alternatif olarak temsil edilecek ve ileri araştırmalar devam edecek.

Perspektif olarak, Ng , Weil ve meslektaşları deformasyonun hassasiyetini  arttırmak üzerine çalışmaya devam edecek ve ağın üzerindeki bozunma sonrasında kanser hücreleri ölmüş olacak.

Ekip çalışmalarının sonuçlarını ünlü American Chemical Society Dergisinde yayınladı.

Kaynak : phys.org

616 Kez Okundu

Melisa Süt

2000 İstanbul doğumluyum.Kocaeli Üniversitesi Kimya Mühendisliği lisans öğrencisiyim. Araştırma yapmayı ve öğrendiklerimi insanlarla paylaşmayı seviyorum.Kimya ile ilgili son gelişmeleri takip etmek ve edindiğim bilgileri aktarabilmek için İnovatif Kimya Dergisi’nin bir parçası olmaya karar verdim. İlgi alanlarım ; sürdürülebilir enerji,biyokimya, biyoteknoloji,nanoteknoloji

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!