Plastik Sanayicileri ithalattaki engellerin kaldırılmasını bekliyor
Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Reha Gür, plastik hammadde ithalatında büyük güçlükler yaşadıklarını belirtti. Gür, ‘Ürün Güvenliği ve Denetimi Tebliği’ kapsamında plastik hammadde ithalatında orijinal kaynaklı (Geri dönüşüm olmayan) hammadde ispat yükümlülüğüne yönelik düzenlemeyi ivedilikle talep ettiklerini dile getirdi.
PAGDER Yönetim Kurulu Başkanı Reha Gür, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri dahil dünyanın diğer gelişmiş ülkelerinde plastik hammadde dış ticaretine ilişkin mevzuat ve uygulamalarının Türkiye’de de hayata geçirilmesini beklediklerini ifade etti. Konunun muhataplarına plastiklerin ‘Ürün Güvenliği ve Denetimi’ tebliği kapsamı dışında tutulması gerektiğine ilişkin güçlü bilimsel dayanaklar sunduklarını anlatan Gür, daha çok idari kaygılarla konulan uygulamanın plastik sektöründeki olumsuz sonuçlarının gözle görülür derecede arttığını dile getirdi. Gür, bu alanda kaygıları gidermek amacıyla, konunun uluslararası boyutunu da barındıran önemli örneklerle desteklenmiş raporlar hazırladıklarını ve bu raporları ilgili karar alıcılara, sektörün çatı örgütü Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) ile birlikte daha önce sunduklarını aktardı. Gür, dernek olarak da her platformda konuyu ayrıca gündeme getirdiklerini belirtti.
Reha Gür, şöyle konuştu:
“PAGDER olarak derlediğimiz, ticari ve ekonomik veriler ışığında hazırladığımız sektörümüzle ilgili raporları, Ekonomi Bakanlığı başta olmak üzere ilgili bakanlık ve kamu otoriteleri ile paylaştık. Özellikle Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası anlaşmaları ve AB mevzuatını inceledik, bahse konu malzemeler atık olarak değerlendirilmiyor ve serbest dolaşımda. Kriterlere ve standartlara uygun olan tüm plastiklerin serbest dolaşımda olması ve hammadde açısından dışa bağımlı olan Türkiye plastik sektörü için girdi olarak kullanılması gerektiğini her ortamda dile getirdik.”
Plastik sektörünün idari bir güçlükle karşı karşıya olduğunu, bunun da Türkiye’nin plastik ihracatını gerilettiğini aktaran Gür, ihracatın gerileme eğiliminin işaretlerinin somut olarak görüldüğüne işaret etti. Reha Gür, şöyle devam etti:
“Sektörümüz hammaddede zorunlu olarak dışa bağımlı. İthalatımız yüksek. Öyle bir durum ortaya çıktı ki, Türkiye’de imalat yapan plastik sanayicileri, idari bir güçlükle karşı karşıya kaldı. Cent düzeyinde rekabetin yapıldığı küresel plastik sektöründe, hem yurt içi pazarda, hem de ihracat pazarlarımızda kendi imalatçımıza zorluk çıkarır bir görünüm ortada. Elbette niyetin bu olmadığını biliyoruz. Ancak yanlış yorumlamalar sonucunda tek bir firmanın savlarıyla hareket ederek 300 bin kişinin istihdam edildiği koskoca sektör ve otomotiv, elektrikli ev aletleri başta olmak üzere ilişkili birçok sektörün eli-ayağı bağlanmamalı. Türkiye plastik sektörü tebliğ değişikliğini beklerken bu arada ne yazık ki ihracatımız düşüyor ve başka ülkelerin üreticileri bizlere karşı her geçen gün daha güçleniyor. Şapkamızı önümüze alıp doğru bir şekilde düşünmemiz, hareket etmemiz gerekiyor. İvedilikle hammadde ithalatında ürünün ilk defa elde edilmesiyle ilgili ispat yükümlülüğünün düzeltilmesini talep ediyoruz.”
Kaynak : cihan.com.tr