Güneş Işığının İçeri Girmesine İzin Verin : Görünür Işık Tedavisi Altında Kendi Kendini Temizleyen Membran

Güneş Işığının İçeri Girmesine İzin Verin Görünür Işık Tedavisi Altında Kendi Kendini Temizleyen Membran

Fotoğraf : Hidrofilik fotokatalitik membran, görünür ışık altında mükemmel antimikrobiyal aktivite gösterdi ve anti-biyo kirlenme özelliği, tekrarlanan döngülerde membranın tam bir akı geri kazanımını sağladı. Kredi: Kore Bilim ve Teknoloji Enstitüsü (KIST)

Membran teknolojisi, temiz musluk suyu üretmek için suyu tuzdan arındırma, kanalizasyon arıtma ve gelişmiş su arıtma gibi çeşitli su arıtma işlemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Membran filtrasyon teknolojisi, su kalitesini önemli ölçüde artırabilen bir yöntemdir. Son zamanlarda Kore’de yaygın bir sorun haline gelen musluk suyundaki larvaları etkili bir şekilde önleyebilecek bir alternatif olarak önerilmiştir.

Bununla birlikte, mevcut membran teknolojisi, membran yüzeyinde bakteri yapışmasının birikmesi ve mikrobiyal hücrelerin büyümesi nedeniyle hızlı bir performans düşüşünden şikayetçidir ve bu durum da yüksek bakım maliyetlerine yol açar.

Kore Bilim ve Teknoloji Enstitüsü (KIST), Su Döngüsü Araştırma Merkezi’nden Dr. JeehyeByun ve Direktör SeokWon Hong liderliğindeki araştırma ekibinin, güneş ışığının ışınlanması yoluyla biyolojik kirleticileri kendi kendine temizleyen bir zar malzemesi geliştirdiğini bildirdi.

Araştırma ekibe göre, yeni geliştirilen membran malzemesinin, membran yönetiminin maliyetini önemli ölçüde azaltması bekleniyor, çünkü membran sadece 10 dakikalık güneş ışığı ışınlamasından sonra yeniden kullanılabilir.

Su arıtma membranları, su filtrasyonundan sonra membran yüzeyinde oluşan kirletici birikintisi için periyodik temizlik gerektirir.

Şu anda, kullanılan membranlar haftada en az bir kez sert kimyasallarla altı saatten fazla temizlik gerektiriyor, bu da oldukça yüksek işletme maliyeti ile sonuçlanıyor ve kimyasallar nedeniyle membranlara zarar veriyor.

Bu sorunları çözmenin bir yolu olarak KIST’teki araştırma ekibi, görünür ışığa duyarlı bir fotokatalisti su arıtma membran yüzeyiyle birleştirdi.

Bu yüzeyi değiştirilmiş fotokatalitik membran, görünür ışıkla ışınlandığında yüzeyde biriken kirleticileri tamamen ayrıştırabilir ve böylece membranı kolayca temizleyebilir.

Özellikle, Escherichiacoli ve Staphylococcusaureus gibi bakterilerin% 99.9’unu ortadan kaldırarak üstün performans gösterdi ve MS2 bakteriyofajı gibi virüsler, bir saatten daha az ışık muamelesiyle zar yüzeyinde birikmiştir.

Ekibe göre, geliştirilen membran yalnızca mikrobiyal hücreleri değil, boya çözeltileri ve ağır metaller gibi organik kirleticileri de tedavi edebiliyor.

Ayrıca, testleri 10 defadan fazla tekrarladıktan sonra bile performansı sürdürmenin avantajını gösterdi.

KIST’ten Dr. JeehyeByun, araştırmamız, fotokatalitik teknoloji ve su arıtma membran teknolojisini birleştirerek su arıtma süreçlerinin verimliliğinin artırılabileceğini ortaya koydu.
Bu araştırma sonuçlarına dayanarak, su arıtma membranı pazarına liderlik edebilecek yeni nesil membranlar geliştirmeye çalışacağız.

Kaynak : phys.org

582 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!