iPhone’unuz Gömülü Karbonun Öneminin Bir Göstergesidir

iPhone'unuz Gömülü Karbonun Öneminin Bir Göstergesidir

Küresel ısınma ve karbon emisyonlarına gerçekten çözüm bulacaksak, o zaman “gömülü karbon” konusu ile başa çıkmak zorundayız. Bu, bir ürünün üretimi sırasında açığa çıkan CO2 ve eşdeğeri sera gazlarıdır ve bunun öneminin en iyi göstergesi Apple’ın 2020 Çevresel Kalkınma Raporu’nda bulunabilir. Şirket, ürünlerinin üretimlerinden hurda olana kadarki yaşam döngüsü analizini hazırlamıştır.

Binalar veya arabalarla ilgili olarak, işletim emisyonları -bir şeyi çalıştırmaktan kaynaklanan CO2 eşdeğeri sera gazları- tartışmalara neden olmaktadır. Ancak, telefonlar veya dizüstü bilgisayarlar gibi elektronik cihazlarda, üreticiler onları çalıştırmak için gereken enerjiyi neredeyse önemsiz hale getirecek kadar düşürmek için harika bir iş çıkardılar; amaçları, telefonun olabildiğince uzun süre dayanmasını ve olabildiğince hafif olmasını sağlamaktır ve sonuç, düşük işletim emisyonlarıdır.

Böylece tahmini 3 yıl ömre sahip olan iPhone 11 Pro ile emisyonların %83’ü üretim seviyesinde meydana gelmektedir. Ve bu yalnızca fabrikada değil ham maddelerin üretimi, taşınması ve tüm parçaların montajı ve ürün paketlemeyi de içermektedir.

Ulaşım, %3’e tekabül eder. Bu, bitmiş ürünün hava ve deniz taşımasını ve üretim alanından bölgesel dağıtım merkezlerine kadar ilgili ambalajlamayı da içerir ve yüksek bir orandır. Ürünlerin dağıtım merkezlerinden nihai kullanıcıya taşınması, bölgesel coğrafyaya dayalı ortalama mesafeler kullanılarak modellenmiştir.

Kullanım, şaşırtıcı bir şekilde %13’e tekabül etmektedir. Güç adaptörünün enerji tüketimi 0,02 Watt’tır. Bunun kullanımının ayakizi 3 yılda ortalama 10,4 kg ya da günde 9,4 g’dır; bu da yaklaşık 1 çay kaşığı sütün karbon ayakizine eşdeğerdir. Daha çevre dostu enerji kullananlar için bu, daha da düşük olacaktır.

Öte yandan, 80 kilogramlık toplam ayakizi hiç de önemsiz değildir. Esasen benim iPhone’um, Çin’den ayrılmadan önce bile havadaki bulunan dev bir gömülü karbon bloğudur ve bir F-150 pickup kamyonetini 161 mil (260 kilometre) sürmeye eşdeğerdir.

Pickup kamyonet satın alan insanlar gömülü karbon hakkında düşünmezler, daha fazla gaza para ödemeye isteklidirler ve Ford da daha büyük gaz depoları yapabilir. Telefonlar, daha fazla zaman veya daha az ağırlık gibi istedikleri şeyler verildiğinde insanlar için yalnızca verimliliğin önemli olduğunun bir göstergesidir.

Pickup kamyonet yerine Apple ürünlerini toplasanız bile, bunlar birikir. Örneğin MacBook air’ımın 174 kg’lık bir ayakizi var (%77’si gömülü, % 7’si taşıma, % 15’i kullanımdan kaynaklı). iPad’im 119 kg (% 89’u gömülü, % 4’ü taşıma, % 6’sı kullanım) ve tabii ki saatim 44 kg (%77’si gömülü, %9’u taşıma, %13 kullanım) karbon ayakizine sahiptir. Bu, toplam 413 kilogramdır. Fazla değil, kabaca % 80’i gömülü…

Tüm bunlar, gömülü karbonun ne kadar önemli olduğunu ve karbonla mücadelemizde ne kadar yanılmış olduğumuzu belirgin bir şekilde göstermektedir.

Karbon konusunu önemseyenlerin, her şeyi bu şekilde düşünmeye başlamaları gerekir. Bir şeyleri üretmekten kaynaklanan karbon gazı, insanların düşündüğünden çok daha fazla önem taşımaktadır.

Kaynak: treehugger.com

436 Kez Okundu

Hacer Demir

27 Nisan 1993’te Bursa’da doğdu. Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü ve Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Marka İletişimi bölümü mezunu. UÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü'nde yüksek lisans yapıyor. İlgi duyduğu alanlarda eğitim ve programlara katılmayı, yeni şeyler öğrenmeyi ve kendini geliştirmeyi seviyor. Yenilikçi haberleri takip etmeyi ve çeviri yapmayı sevdiği için 2017 yılından bu yana İnovatif Kimya Dergisi ekibinde yer alıyor.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!