Bir Saç Teli Genişliği İçindeki Boyalı Saç Telinin Adli Olarak Tanımlanması Artık Mümkün!

Bir Saç Teli Genişliği İçindeki Boyalı Saç Telinin Adli Olarak Tanımlanması Artık Mümkün

Fotoğraf: Bu çalışmada kullanılan ve birlikte iki tek renkli saç telini ayırt etmeyi mümkün kılan analitik tekniklere genel bir bakış.

Olay yeri incelemelerinde, tek bir saç teli davanın veya duruşmanın seyrinde büyük değişmelere sebep olabilmektedir. Vakaların pek çoğunda, adli bilim insanları olay yerinde gizlenmiş küçük ipuçlarını aramak zorundadırlar. Eğer saç, kök hücreleriyle birlikte düşmüşse, yapılacak DNA testiyle birlikte suçlunun kimliği aydınlatılabilir fakat bu çok nadiren gerçekleşir. Saç şaftına gömülü mitokondriyal DNA kullanılarak diğer DNA analiz yöntemleri de gerçekleştirilebilmesine rağmen, bir kişiyi güvenilir bir şekilde tanımlamak için bu testler yeterli olmamakta ve ek kanıtlar sunulması gerekmektedir.

Peki ya biraz moda bilinci, yeni bir adli bilim tekniğine ilham verseydi ne olurdu? Analytical Sciences’da yayınlanan son çalışmalara göre, Japonya Tokyo Bilim Üniversitesi’ndeki bilim insanları, boyalı saçların daha yaygın hale gelmesi gerçeğinden yararlanarak, tek bir saç telinden adli vakayı tanımlayacak yeni bir strateji geliştirdiler. Yaklaşımları, eğer 2 tane saç teli varsa üzerlerinde bulunan saç boyasının bileşenlerine göre, bu saç tellerinin aynı kişiye ait olup olmadıklarını bulmayı içeriyor. Bunu yapmak için 2 tane çok bilinen metodu kullanıyorlar: Yüzeyi arttırılmış Raman spektroskopisi (SERS) ve X ışını floresansı (XRF).

Raman spektroskopisi, fotonlar maddeyle çarpıştığında meydana gelen enerjisel etkileşimleri modelleyen; Raman Saçılması’nın fiziksel fenomeni olan analitik bir tekniktir. SERS ise, hedeflenen numunede çok az miktarda molekül olsa bile numunenin “yapısal parmak izi” ni çıkarmayı sağlayan Raman spektroskopisinin bir türüdür. XRF analizi ise, bir malzemenin X-ışınları ile ışınlanmasını ve numunedeki elektronlar uyarılmış durumlardan çıktığında yeniden yayılan fotonların enerjilerinin incelenmesini içerir. XRF analizi, bir malzemede hangi metal bileşenlerin var olduğunu bilmek için kullanılır.

Bilim insanları, taşınabilir cihazlar kullanıp SERS ve XRF analizlerini yaparak, farklı ürünlerle boyanmış tek iplikli domuz kılları arasında ayrım yapıp yapamayacaklarını gördüler. Çalışmaya liderlik yapan Doçent Dr. Shinsuke Kunimura her iki yöntemin neden birlikte kullanılması gerektiğini şu şekilde açıklıyor: “SERS, kalıcı, yarı kalıcı veya doğal boyalar gibi farklı saç boyası türlerinin bileşimdeki genel farklılıkları kolayca tespit edebilir. Fakat benzer saç boyası türlerini ayırt etmek için yeterli bir yöntem değildir. Bunu yapmak için, saç boyaları türlerinde kullanılan metalik bileşenlerin varlığını test edebilen XRF analizine de güvendik.” Bilim insanları bu iki analiz teknolojisini kullanarak 5 farklı boya ile boyanan domuz kıllarını birbirinden kolayca ayırt edebildiler.

Çalışmada kullanılan ve önerilen strateji, her iki yöntem de tahrip edici bir özelliğe sahip olmadığından dolayı olay yerinde bulunan saç tellerinin DNA analizine gönderilmeden önce hızlı bir şekilde analiz edilmesi için kullanılabilir. “Yaklaşımımız, olay yerinde bulunan saç telinin kime ait olduğunu tanımlamak için güvenilir bilgiler sağlıyor. Bu çalışma, birinin suçlu olup olmadığını netleştirmemize yardımcı olabilir, bu da yöntemimizin adli araştırmalara büyük ölçüde yardımcı olabileceği anlamına gelir.” diyor ilk yazar Momona Horiguchi.

Genel olarak, bu çalışma, normalde kimya ve malzeme bilimlerinde kullanılan analitik araçların adli soruşturmalar gibi pek çok farklı alanlara yaratıcı olarak nasıl kullanılabileceğini göstermektedir. Umarız ki bu çalışma gelecekte, suçluların bir saç teli genişliği kadar uzağa kaçmasını bile önler!

Kaynak: phys.org

1.835 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!