Elektronik Cihazlar için Akıllıca Bir Hareket: Kendi Kendini Onaran Jelatin Bazlı Film

Elektronik Cihazlar için Akıllıca Bir Hareket Kendi Kendini Onaran Jelatin Bazlı Film

Cep telefonunu düşürmek bazen sadece yüzeysel çatlakların oluşmasına neden olurken bazen de verileri depolayan malzemelerde kırıklar oluşmasına neden olur. Bu yüzden de cihaz çalışmayı tamamen durdurabilir. Araştırmacılar, kendini birçok kez onarabilen ve bir cihazın verilerine ulaşmak için elektrik sinyallerini koruyabilen çevre dostu, jelatin bazlı bir film yaptılar. Bu jelatin bazlı film, günün birinde akıllı elektronik cihazlarda ve sağlık izleme cihazlarında kullanılabilir.

Elde taşınabilen akıllı cihazlara yönelik hızla artan global tüketici talebi, bu akıllı cihazların kırılganlıkları nedeniyle elektronik atıkları da beraberinde getirmektedir. Daha önce araştırmacılar tarafından kendi kendini onaran filmler geliştirilmişti fakat çoğu tek kullanımlıktı ve bazıları biyomedikal uygulamalarda kullanımlarını kısıtlayan potansiyel zararlı maddelerden yapılmıştı. Araştırmacılar elektronik cihazların içine şeffaf, kolay bulunabilen ve güvenli olduğu için jelatini dahil etmeyi denedi fakat yapılan testlerde zarar görmüş jelatin film hızlı bir şekilde kendini yenileyemedi. Yu-Chi Chang ve çalışma ekibi, çatlakları dakikalar içinde onaran, elektriksel işlevselliği koruyan ve kendini defalarca yenileyebilen jelatin bazlı filmi yapıp yapamayacaklarını görmek istediler.

Araştırmacılar, esnek bir film oluşturmak için jelatin ve glikozu karıştırdılar. Oluşturulan bu esnek film elektronik bir cihazı simüle etmek için iletken malzemenin arasına sıkıştırıldı. Ekip, simüle edilmiş elektronik cihazı bükerek zarar verdikten sonra jelatin bazlı glikoz filmde oluşan kırılmaların oda sıcaklığında 3 saatte; 140F’ye ısıtıldığında ise 10 dakika içinde yok olduğunu gördü. Glikoz içermeyen jelatin film aynı koşullarda kendini onaramamıştı. Ayrıca elektriksel performansında beklenmedik bir gelişme sergileyen glikoz bazlı jelatin film birden fazla zarar ve onarım turuna rağmen elektriksel sinyaller de aktardı. Deneyler gösteriyor ki, onarım sürecinde glikoz ve jelatin muhtemelen tersinir ve birbirine geçmiş imid bağ formu oluşturdu. Araştırmacılar, yeni filmin dokunmatik ekran ve esnek görüntüleme cihazlarının, gelişmiş robotik destekli sağlık teknolojilerinin dayanıklılığını korumaya yardımcı olabileceğini söylüyor.

Kaynak: phys.org

674 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!