İyi Ağız Hijyeni Kalp Problemlerini Azaltabilir
Fotoğraf: Düzenli diş fırçalamak, atriyal fibrilasyon ve kalp yetmezliği riskini düşürüyor.
Kore Ewha Womans Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Ulsan Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapılan yeni bir araştırmaya göre düzenli diş fırçalama ile profesyonel diş temizliği, atriyal fibrilasyon ve kalp yetmezliği riskini azaltabilir.
Ewha Womans Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. Tae-Jin Song, “Periodontal hastalık toplumda sık görülür. Diş fırçalama gibi ağız hijyenine yönelik davranışlar ile yakından ilgilidir.” dedi.
“Ağız hijyeninin göstergelerinden bazıları periodontal hastalığın varlığı, günde kaç kere diş fırçalandığı, profesyonel diş temizliği yapılıp yapılmadığı ve eksik diş sayısıdır.”
“Kötü oral hijyen, atriyal fibrilasyon ve kalp yetmezliği ile bağlantılı olarak geçici bakteriyemi ve sistemik inflamasyonu tetikleyebilir.”
“Ağız hijyeninde iyileştirilmiş bakımın, atriyal fibrilasyon ve kalp yetmezliği riskinin azalması ile ilişkili olacağına dair bir hipotez ürettik.”
Çalışmanın amacı, ülke genelindeki popülasyonu kapsayacak şekilde ağız hijyeni göstergelerinin atriyal fibrilasyon ve kalp yetmezliği riski ile ilişkisini araştırmaktı.
Çalışmaya Kore Ulusal Sağlık Sigortası Sistemi’nden 40-79 yaş aralığında 161286 kişi katıldı. Katılımcıların atriyal fibrilasyon, kalp yetmezliği veya kalp kapak hastalıkları geçmişi yoktu.
Katılımcılara 2003-2004 yılları arasında rutin tıbbi muayene yapıldı. Katılımcıların oral hijyen göstergeleri, periodontal hastalık varlığı, günde kaç defa diş fırçaladıkları, diş muayenesine gittiler ise şikayetleri, profesyonel diş temizliğine gidip gitmedikleri ve eksik diş sayıları araştırıldı.
10,5 yıl sonraki takipte muayene sonuçlarında 4,911 (% 3,0) katılımcının atriyal fibrilasyon, 7,971 (% 4,9) katılımcının kalp yetmezliği geliştirdiği gözlemlendi.
Günde üç veya daha fazla kez diş fırçalamak 10,5 senelik bir takip süresinde %10’luk daha düşük bir atriyal fibrilasyon riski ve %12’lik daha düşük bir kalp yetmezliği riski ile ilişkilendirildi.
Bulgular yaş, cinsiyet, sosyoekonomik durum, düzenli egzersiz, alkol tüketimi, vücut kitle indeksi ve hipertansiyon gibi birçok faktörden bağımsızdı.
Çalışma, bulguların arkasındaki mekanizmaları araştırmasa da, oral hijyen ve kalp hastalıkları arasındaki bu ilişkiye potansiyel bir açıklama sık diş fırçalamanın subgingival biyofilmdeki bakterileri azaltması ve böylece bu bakterilerin kan dolaşımına geçmesini önlemesidir.
Dr. Song, “Analiz bir ülke ile sınırlıydı ve gözlemsel bir çalışma olması sebebiyle oral hijyen ve kalp problemlerinde azalma arasında nedensellik olduğunu kanıtlanamadı.” dedi.
Çalışma, Avrupa Kardiyoloji Derneği’nin bir dergisi olan European Journal of Preventive Cardiology dergisinde yayınlandı.
Kaynak: sci-news.com