Karbondioksitten Jet Yakıtı Yapmak

Karbondioksitten Jet Yakıtı Yapmak

İngiltere ve Suudi Arabistan’daki çeşitli kurumlara bağlı olan bir araştırma ekibi, ana bileşen konumunda karbondioksit kullanarak jet yakıtı üretmenin bir yolunu geliştirdi. Grup, ‘Nature Communications’ dergisinde yayınlanan makalede süreçleri anlattı.

Bilim adamları atmosfere salınan karbondioksit miktarını azaltmanın yollarını aramaya devam ederken,daha çok belirli iş sektörlerine odaklandılar. Bu sektörlerden biri olan havacılık endüstrisi, ulaşımda açığa çıkan karbondioksit emisyonlarının yaklaşık %12’sini oluşturmaktadır. Havacılık endüstrisindeki karbon emisyonlarının sınırlandırılması, uçakların içine ağır pillerin takılmasının zorluğu nedeniyle oldukça zahmetlidir. Bu yeni araştırmada, karbon-nötr jet yakıtı üretmek için kullanılabilecek kimyasal bir işlem geliştirildi.

Araştırmacılar, havadaki karbondioksiti jet yakıtına ve diğer ürünlere dönüştürmek için organik yanma yöntemi adı verilen bir işlem kullandılar. Bu işlem hidrojen, sitrik asit ve 350 oC’a ısıtılmış karbondioksit ile birlikte potasyum ve manganez eklenmiş demir katalizör kullanmayı içermektedir. İşlem, CO2 moleküllerindeki karbon atomlarını oksijen atomlarından ayırmaya zorlar ve daha sonra hidrojen atomları ile bağlanarak sıvı jet yakıtı içeren hidrokarbon moleküllerini üretir. Süreç ayrıca su moleküllerinin ve diğer ürünlerin oluşumuyla sonuçlanmıştır.

20 saatten fazla süren testlerin sonucunda karbondioksitin %38’inin jet yakıtına ve diğer ürünlere dönüştüğüne ulaşılmıştır. Üretilen ürünlerin %48’ini jet yakıtı oluştururken geri kalanını su ,propilen ve etilen oluşturmaktadır. Araştırmacılar, bu yakıtın uçakta kullanılmasının karbon-nötr olacağını belirtiyorlar, çünkü yakıtı yapmak için kullanılan karbondioksit miktarı ile açığa çıkaracağı karbondioksit miktarı aynıdır.

Ayrıca araştırmacılar, yakıt üretmek için kullanılan diğer yöntemlere göre (hidrojen ve su kullanılarak yakıt üretimi) bu yöntemin daha ucuz olacağını iddia ediyorlar çünkü bu yöntemde daha az miktarda elektrik kullanılmaktadır. Ek olarak, dönüştürme sistemlerinin kömürle çalışan elektrik santralleri gibi halihazırda çok fazla karbondioksit yayan tesislere kurulabileceğine de işaret ediyorlar.

Kaynak: phys.org

724 Kez Okundu

Ecem Fırat

1998 İstanbul doğumluyum.Hacettepe Üniversitesi,Kimya Mühendisliği son sınıf öğrencisiyim.Kimya bilimi ve mühendislik uygulamaları alanlarında yapılan güncel çalışmaları sizlerle de paylaşabilmek adına İnovatif Kimya Dergisi’nin bir parçası oldum.Farklı alanlardaki son gelişmeleri okuyucularımızla buluşturmaktan mutluluk duyacağım. Keyifli okumalar dilerim.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!