Araştırmacılar Düşük Maliyetli ve Yüksek Koruma Sağlayan Bir Maske Tasarladı!

Araştırmacılar Düşük Maliyetli ve Yüksek Koruma Sağlayan Bir Maske Tasarladı

Oxford Malzeme Bilimi’nde yayınlanan yeni bir makale de mevcut N95 maskelerinin, koruyuculuklarını uzatan ve dezenfektasyon işlemi sonrasında yeniden kullanılabilirliklerini geliştiren düşük maliyetli modifikasyonlar sunulduğu belirtildi.

COVID-19 krizi, piyasada bulunan N95 ile birlikte çeşitli el yapımı maske modellerinin popüler hale gelmesiyle solunum maskelerine olan talebi de artırdı. Bu tür maskelerin kullanışlılığı öncelikle filtreleyebildikleri aerosollerin büyüklüğüne ve bu filtrelemeyi ne kadar etkili bir şekilde yapabileceklerine dayanmaktadır.

N95 gibi uzun süredir kullanımda olan maskeler de katmanlı bir sistem kullanır ve % 95 oranla koruyuculuğa sahiptir. Bu oran, maskenin birisi tarafından sekiz saatten fazla takıldıktan sonra düşmeye başlar. Koruyuculuk oranının düşmesi, N95 maskelerinin tek kullanımlık olarak tasarlanmış olmasından kaynaklanmaktadır. COVID-19 salgını sonucunda maske kullanımlarında yüksek bir talep oluştu. Oluşan talep sonrasında bazı insanlar sürekli yeni maske almak yerine kullandıkları maskelerini dezenfekte edip tekrar kullanmayı tercih etmektedirler. Bu talebe çözüm arayan bilim adamlarından oluşan bir ekip, ABD’de yer alan Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi tarafından yayınlanan deneysel verilere ve yönergelere dayanarak solunum maskelerinin dekontaminasyonu ve yeniden kullanımı için çeşitli teknikleri bir araya getirdi.

Bilim insanları yaptıkları araştırmalar sonucunda; naylon, polipropilen, dokunmamış pamuklu kumaşlar içeren düşük maliyetli (1 $) ve üç katmanlı bir maske tasarımı önerdi. Polipropilen tabakası N95 maskelerinde de kullanılmaktadır ancak bu tasarım aktif bir filtrasyon tabakası görevi gören bir grafen oksit ve poliviniliden florür karışımı içeriyor. . Son zamanlarda yapılan araştırmalar, grafen oksit karışımının yüksek bir antibakteriyel aktiviteye sahip olduğunu ve bu da onu solunum maskeleri için ideal hale getirdiğini göstermektedir. Ayrıca araştırmalar yapılan bu kaplama tabakasının maskeleri yeniden kullanırken popüler bir uygulama olan H2O2 ile dezenfekte edildikten sonra bile etkili olduğu kanıtlamıştır. Bu tabakanın eklenmesi N95’inki gibi % 95’lik bir koruma seviyesi ile sonuçlanırken, aynı zamanda kullanıcıya daha fazla konfor sağlaması için tasarımdaki katman sayısını basitleştirildi.

Tasarımı yapan Dr. Rajalakshmi “N95 maskelerini yeniden kullanılabilir hale getirecek bir tasarım geliştirmek için elektrostatik yük ile mikron altı boyuttaki parçacıklar ve virüsler için maskelerin filtreleme verimliliği arasındaki bağlantıdan yararlanmaya çalıştık. Bunun yapılabilirliğini görmek ise yaptığımız tasarıma motivasyon kaynağı oldu.” dedi.

Bu tarz ucuz ve basit değişiklikler; tüm sosyoekonomik sınıflardaki insanlara uzun ömürlü, yüksek filtrasyonlu bir solunum maskesi sağlayabilir.

Kaynak: phys.org

706 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!