Bilim İnsanları Renk Körlüğünü Düzelten Altın Nanokompozit Kontakt Lens Geliştirdi

Bilim İnsanları Renk Körlüğünü Düzelten Altın Nanokompozit Kontakt Lens Geliştirdi

Dünyayı donuk renklerde gördüğümüzü hayal edelim; gri gökyüzü, gri çimen. Renk körlüğü olan bazı insanlar her şeyi bu şekilde görmekte, bazıları ise belirli renkleri görememektedir. Bu durum için geliştirilen boyalı kontakt lensler, zararlı ve dayanıksız olma potansiyeline sahiptir. ACS Nano dergisinde yayınlanan makaleye göre, araştırmacılar renkleri görmek için daha güvenli bir yol oluşturarak altın nanopartikülleri kontakt lensler ile birleştirdi ve nanokompozit kontakt lensleri oluşturdu.

Kırmızı ışıkta durmak, uyumlu olan kıyafetleri seçmek, bir muzun olgunlaşıp olgunlaşmadığını belirlemek gibi bazı günlük aktiviteler, renk körlüğü olan bireyler için zorlu olabilir. Bu genetik bozukluğa sahip olan çoğu insan, kırmızı ve yeşil tonları ayırt etmekte güçlük çeker. Kırmızı renkli camlar bu renkleri daha belirgin ve daha kolay görülecek hale getirebilir. Bununla birlikte, bu lensler büyük hacimlidir ve lens malzemesi görme sorunlarını düzeltemez. Böylelikle araştırmacılar, özel renkli kontakt lenslerin geliştirilmesine yönelmiştir. Prototip sıcak pembe boyalı lensler, klinik denemelerde kırmızı-yeşil renk algısını iyileştirmiş olsa da boyayı süzdüklerinde bu durum güvenlikleri konusunda endişelere yol açtı.

Altın nanokompozitler toksik değildir ve ışığı saçma biçimleri nedeniyle “kızılcık camı” üretmek için yüzyıllardır kullanılmaktadır. Bu nedenle, Ahmed Salih, Haider Butt ve meslektaşları, boya yerine altın nanopartikülleri kontakt lens malzemesi ile birleştirerek, güvenli ve etkili bir şekilde kırmızı-yeşil kontrastı geliştirip geliştiremeyeceğini görmek istedi.

Araştırmacılar, kontakt lensleri yapmak için altın nanopartikülleri bir hidrojel polimerin içerisine eşit şekilde karıştırdı ve 520-580 nm’de, kırmızı ve yeşilin örtüştüğü dalga boyları, ışığı filtreleyen pembe renkli jeller üretti. En etkili kontakt lensler, 40 nm genişliğinde altın nanoparçacıklara sahip olanlardı çünkü bu parçacıklar testlerde gerekenden daha fazla renk toplamadı veya filtrelemedi. Ek olarak, bu lensler ticari olanlara benzer su tutma özelliklerine sahipti ve laboratuvarda petri kaplarında büyüyen hücreler için toksik değillerdi.

Son olarak, araştırmacılar yeni malzemelerini ticari olarak temin edilebilen çift renkli cam ve daha önce geliştirdikleri sıcak pembe boyalı kontakt lens ile doğrudan karşılaştırdılar. Altın nanokompozit lensler, bloke ettikleri dalga boylarında camlara göre daha seçiciydi. Yeni lensler, boyalı kontakt lenslerin dalga boyu aralığıyla uyumluydu ve altın nanokompozit lenslerin potansiyel güvenlik endişeleri olmaksızın kırmızı-yeşil renk sorunları olan kişiler için uygun olacağını düşündürdü.

Araştırmacılar, bir sonraki adımın lenslerin rahatlığını değerlendirmek için insanlarla klinik deneyler yapmak olduğunu söylüyorlar.

Kaynak: sciencedaily.com

898 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!