Kimyagerler Yenilenebilir Bitki Esaslı Polimerler Oluşturdu

Kimyagerler Yenilenebilir Bitki Esaslı Polimerler Oluşturdu

Fotoğraf: Mitranol bazlı polimerlerin mekanik olarak işlenmesi: a – beyaz toz olarak birincil polimer; b – erimiş polimer, c-f tekrar tekrar eritildikten sonra çeşitli polimer formları.

St Petersburg Üniversitesi Cluster Catalysis Laboratuvarı’ndaki araştırmacılar, biyokütleden polimerleri sentezlediler. Onları farklı kılan kolayca geri dönüştürülebilir olmalarıdır.

Bugün, hayatımız polimerler olmadan düşünülemez. Plastikler, lifler, filmler, boya ve cila kaplama – bunların hepsi polimerdir. Bunları hem günlük hayatımızda hem de endüstride kullanıyoruz. Yine de polimerlerden yapılan malzemeler, örneğin şişeler, poşetler veya tek kullanımlık sofra takımları, atılmadan önce sadece bir kez veya kısa bir süre kullanılırlar. Geri dönüşüm sırasında açığa çıkardıkları kimyasal bileşikler nedeniyle, çevremiz için gerçek bir tehdit oluştururlar.

Defalarca geri dönüştürülebilir birkaç polimerler vardır. Bu da ikincil geri dönüşüme olan ilgiyi artırıyor. Bununla birlikte, ikincil hammaddelerden yapılan malzemelerin kalitesi, birincil hammaddelerden elde edilen malzemelere göre daha düşüktür.

Yeni polimerler, biyokütle bileşiklerine dayanmaktadır. Biyokütle, geleceğin kimya endüstrisi için yenilenebilir bir hammadde kaynağıdır. Bu polimerlerin temel bileşeni terpenollerdir, yani doğal alkollerden elde edilen bileşiklerdir. Bunların arasında çok iyi bilinen örnekler vardır: nanedeki uçucu yağdan elde edilen mentol; ve borneol – beyaz köknar ağacındaki uçucu yağda büyük miktarda bulunur.

Sentezlenen polimerler birincil ve ikincil geri dönüşüm için de kullanılabilir. İkincil geri dönüşüm sırasında, polimer bazlı ürünler birincil bileşiklere dönüştürülebilirler. Bu da polimerizasyon ile takip edilebilir. Bu polimerler, orta sıcaklıklarda geri dönüştürülebilirler.

“Bu, polimer bazlı malzemelerin geri dönüştürülmesi hakkında söylenebilir. Oksijensiz geri dönüştürülürlerse, aynı alkollere geri döndürülebilen doğal alkoller veya bunların türevlerini alabiliriz. Doğada yaygın olarak bulundukları için çevreye zarar vermezler.” diyor makalenin ilk yazarı ve St Petersburg Üniversitesi Cluster Catalysis Laboratuvarı’nda araştırmacı olan Svetlana Metlyaeva.

Bu tip polimerlerin yaklaşık 120 ° C’de eritilebileceğini ve başka bir şekilde şekillendirilebileceğini söyledi. Soğuduklarında sertleşirler. İlginç bir şekilde, kimyagerler bu döngüyü yedi kez tekrarladılar ve polimerlerin birden fazla eritildiğinde özelliklerini değiştirmedikleri sonucuna vardılar.

Araştırmacılar çalışmalarına St Petersburg Üniversitesi Araştırma Parkı’nda devam etmeyi planlıyorlar. Polimerlerin esneklik, elastikiyet, dayanıklılık gibi pek çok  mekanik özelliklerini inceleyecekler.

“Şimdiye kadar başardığımız şey, yalnızca bu polimerleri sentezleme yeteneğidir. Yine de polimer bazlı malzemelerin özellikleri değişebilir. Bu, onları sentezleme şeklimize ve hangi bileşikleri kullandığımıza bağlıdır. Şimdi polimerlerin kendilerini ve bunlara dayalı malzemeleri değiştirmemiz gerekiyor. Sonrasında onları nasıl kullanabileceğimizi konuşabileceğiz “dedi Svetlana Metlyaeva.

Kaynak: phys.org

910 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!