COVID-19’a Karşı Yeni İlaç Adayı

COVID 19a Karşı Yeni İlaç Adayı

Enfekte olan insanları tedavi edebilecek hiçbir ilaç yoktur, fakat SDU’da bir araştırma ekibi COVID-19’a karşı ilaçlara temel olabilecek bir madde geliştirdiler.

COVID-19 pandemisinden sorumlu SARS-CoV-2 virüsü, bir yıl önce geldi ve hayatımızı altüst etti.

Dünya çapında aşılama programı devam ederken, aşının enfeksiyona karşı bağışıklık korumasını ne kadar süre sağlayacağını ve onaylanmış aşıların varyantlara karşı ne kadar koruma sağlayıp sağlamayacağını bilmiyoruz.

Aşıların, enfekte olmuş insanlar için hastalığı önlemeyeceği görülmektedir. Aşıların aksine, şu anda SARS-CoV-2 virüsüne karşı etkili bir ilaç bulunmaktadır.

Doğayı Taklit Etmek

Doç. Dr. Jasmin Mecinoviç ve Güney Danimarka Üniversitesi Fizik, Kimya ve Eczacılık Bölümü’nden iş arkadaşları tarafından yapılan araştırma, COVID-19’a karşı ilaç geliştirilmesine zemin hazırlayabileceği bir bileşik sunuyor.

Çalışma yakın zamanda Chemical Communications dergisinde yayınlandı.

Jasmin Mecinoviç, “Yaklaşımımız doğayı taklit etmeye dayanıyor ve fikir virüsün vücut hücrelerine girmesini önlemektir. Virüs hücrelere girmezse, hayatta kalmaz. Bunu yerine, bağışıklık sistemi viral parçacıkları yok eder, böylece enfeksiyonu önlemiş olur.”

Virüs Nasıl Aldatılır?

SARS-CoV-2, RNA’sını hasardan koruyan karakteristik taç şeklindeki zarflarından sonra adlandırılan koronavirüs ailesine aittir. Bu taç, virüs tarafından konakçı hücreye girmek için kullanılan ve kilit kilitleri olarak işlev gören viral başak proteinlerinden oluşur.

SARS-CoV-2 başak proteini, hücre girişini ve enfeksiyonunu başlatmak için ACE2 reseptörü adı verilen bir enzim ile spesifik olarak etkileşime girer.

ACE2 reseptörü, birçok farklı dokudaki hücrelerin yüzeyinde bulunur ve özellikle akciğerde görülmesi yaygındır. Bu nedenle, SARS-CoV-2 enfeksiyonu birçok insan için ciddi anlamda solunum yolu hastalığına yol açmaktadır.

Mecinoviç ve meslektaşları, ACE2 reseptörüne tam olarak benzeyen peptitlerin (proteinin küçük bir kısmı) bir yem olarak hareket edebileceğini ve SARS-CoV-2 başak proteininin bağlanmasını önleyebileceğini bulmuşlardır.

Daha Fazla Çalışmaya İhtiyaç Var

Makalenin ilk yazarı olan doktora öğrencisi Marjin Maas, bu ACE2 reseptörüne dayanan moleküler yemlerin virüs enfeksiyonunu önlemek amacıyla etkili bir ilaç olacağını göstermektedir.

Piyasaya yeni bir ilaç almak oldukça riskli ve zordur. Bir sonraki adım, sentetik peptidimizi incelemeye devam etmektir. Örneğin, potensini geliştirip geliştirmeyeceğimizi görmek için varyasyonlar yapmaktır, diyor Mecinoviç.

Kaynak: scitechdaily.com

576 Kez Okundu

Haşim Ertek

1999 Yozgat doğumluyum. Lisemi Sorgun Anadolu Sağlık Meslek Lisesi Acil Tıp Teknisyeni dalı olarak bitirdim. Şu an Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Kimya bölümü 4. sınıf lisans öğrencisiyim. Aynı zamanda Anadolu Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri okuyorum. TÜBİTAK 2209-A projesinde proje yürütücüsü ve ARDEP 1001 projesinde proje görevlisi olarak çalışıyorum. 2. Uluslarası Kanser Günleri’nde 2 tane bildiri yayınladım. Bir seneyi geçkin İnovatif Kimya Dergisinde gönüllü olarak çalışıyorum. Kimya alanında çalışmalarımı ve güncel kimya haberlerini öğrenmek için İnovatif Kimya Dergisinin Dergi ve Yazar ekibinin bir parçası oldum. İlgi alanlarım: İnorganik Kimya, Biyoinorganik Kimya,ilaç Kimyası, Kanser ve Spektroskopi.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!