Düşük D Vitamini Seviyesi Uzun Ömürle İlişkilendirilebilir mi?

Düşük D Vitamini Seviyesi Uzun Ömürle İlişkilendirilebilir mi

Hollanda Leiden Üniversitesi Tıp Merkezi’nde Dr. Diana van Heemst tarafından yürütülen yeni bir araştırmaya göre düşük D vitamini seviyeleri, ailece uzun ömürlü olmakla ilişkilendirilebilir.

Dr. van Heemst ve ekibi, Kanada Tıp Derneği Dergisi’nde yayınlanan bir makalede, “Ailece uzun ömürlülüğün daha düşük D vitamini seviyeleri ve daha yüksek D vitamini seviyeleri ile ilişkili olan CYP2R1 geninde daha düşük alelik (Biri anneden ve biri babadan gelen ve bireyin gen çiftini oluşturmuş olan genlere alel gen adı verilmektedir.) varyasyon sıklığı ile ilişkili olduğunu bulduk.” dedi.

Önceki çalışmalar, düşük D vitamini düzeylerinde artan ölüm oranları, kalp hastalığı, diyabet, kanser, alerji, akıl hastalığı ve diğer rahatsızlıklarla ilişkili olduğunu göstermiştir. Ancak düşük seviyelerin bu hastalıkların nedeni mi yoksa bir sonucu mu olduğu bilinmemektedir.

Ekip, D vitamini seviyeleri ile uzun ömür arasında bir ilişki olup olmadığını belirlemek için Leiden Uzun Ömür Çalışmasında 90 yaşın üzerinde en az 2 kardeşi olan 380 beyaz tenli ailenin verilerini inceledi. Kardeşleri ele alan bu çalışmada toplam 1038 çocuk ve kardeşleri için 461 kontrol içeriyordu. Daha büyük yaş grubunu kontrollere dahil etmek zor olduğu için, doksanlarında olmayanların çocukları dahil edildi.

Araştırmacılar, D vitamininin hidroksilasyonu ile karaciğerde üretilen bir ön hormon olan 25-hidroksivitamin D düzeylerini ölçtüler ve seviyeleri mevsime göre değişiklik gösterdikleri için aylara göre kategorize ettiler. Yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi, yılın zamanı, vitamin takviyesi ve böbrek fonksiyonu gibi D vitamini düzeylerini etkileyebilecek tüm faktörleri kontrol ettiler. Ayrıca, D vitamini seviyeleri ile ilişkili 3 gendeki genetik varyasyonun etkisine de baktılar.

Ekip, “Olası şaşırtıcı faktörler ve d vitamini seviyesiyle ilişkili tek nükleotid polimorfizmlerden bağımsız olarak, kontrollerden daha düşük seviyeli vitamin D ye sahip, 90 yaş üstü en az 1 kardeşe sahip insanların çocuklarına rastladık.” dedi. “Ayrıca, çocukların CYP2R1 geninden daha düşük ortak bir genetik varyant sıklığına sahip olduğunu bulduk; Bu genin ortak bir genetik varyantı, insanları yüksek D vitamini seviyelerine yatkın hale getiriyor.”

Araştırmacıların sonuçlarına göre, “Bulgular, düşük D vitamini seviyeleri ile ailesel uzun ömür arasındaki ilişkiyi desteklemektedir.”

Kaynak: sci-news.com

572 Kez Okundu

Elif Nur Doğan

1998 Ankara doğumluyum. Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde bir yıl ingilizce hazırlık eğitimi aldım. Hacettepe Üniversitesi Kimya Bölümü mezunuyum. Sayısal ve sözel veri yönetiminde başarılı, global fikirli, sonuç odaklı ve çalışmaya istekli, liderlik ve iyi iletişim becerilerine sahibim. İlgi alanlarım: Kozmetik kimyası, farmasötik kimya, biyokimya ve nanoteknoloji vb. Eylül 2020'de, kimyaya olan ilgimi ve bilgimi artırmak, yabancı dilimi geliştirebilmek için gönüllü olarak İnovatif Kimya Dergisi ekibine katıldım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!