Yeni Malzeme Uçak Sesini Saç Kurutma Makinesi Kadar Sessiz Hale Getirebilir

Yeni Malzeme Uçak Sesini Saç Kurutma Makinesi Kadar Sessiz Hale Getirebilir

Fotoğraf: Elinde Grafen Oksit bazlı malzemeyi trutan araştırmacı

İngiltere’deki Bath Üniversitesi’ndeki araştırmacılar geliştirdikleri inanılmaz hafif bir malzeme ile uçak motoru sesini azaltarak ses kirliliğine çözüm buldular. Grafen oksit-PVA aerojel bazlı malzeme 0.0021 g/ml yoğunluğa sahip ve şimdiye kadar üretilmiş en hafif ses yalıtımını sağlamaktadır (16 desibel).

Grafen Oksit-Polivinil Alkol bazlı aerojelin kremaya(merinque) benzer yapısı onu son derece hafif yaparak, uçağın toplam ağırlığına neredeyse hiç etki etmeden motorlarda yalıtkan görevi yapmaktadır. Malzeme şu anda araştırma ekibi tarafından daha iyi ısı dağılımı, yakıt verimliliği ve güvenlik parametreleriyle optimize edilmeye çalışılıyor.

Araştırmacılar malzemelerinin üretim metodunu Nature dergisinde yayınladılar.

Araştırma lideri Prof. Michele Meo “Açıkça söylemeliyim ki bu malzeme çeşitli uygulamalarda kullanabilir. Başlangıçta sadece uçak teknolojilerinde gibi görünse de otomotiv, gemi ve inşaat endüstrilerinde kullanılabilir.”

Prof.Meo prosesi şu şekilde açıklıyor. “Grafen Oksit ve polimeri modifiye ettikten sonra, hava kabarcıklarıyla çırparak ve dondurularak dökülmüş sıvı kombinasyonu yaptık. Böylece son derece düşük yoğunlukta ürün elde etmiş olduk.”

Ekibin ilk odak noktası, malzemeyi uçak motorlarında ses yalıtkanı olarak test etmek olsa da bunun helikopterlerde ve araba motorlarındaki panelleri geliştirmek için de kullanılabileceği düşünülmektedir. Aeojelin 18 ayda kullanımda olabileceği öngörülmektedir.

Kaynak: sciencedaily.com

839 Kez Okundu

Murat Yılmaz

1992 yılında Amasya’da doğdu. 2016 yılında Atatürk Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Samsung tarafından Kore Gazisi Torunları bursu ile 2012 yılında Güney Afrika’da İngilizce eğitimi aldı. 2014 yılında İtalya’da University of L’Aquila’da Erasmus programı ile eğitim aldı. Şu anda boya sektöründe özel bir firmada Arge Mühendisi olarak çalışmaktadır. İlgi alanları kimyasal proseslerin simülasyonu, nanoteknoloji, malzeme, boya ve kaplama teknolojileridir. Uluslarası gelişmeleri takip etmek ve bunları ülkemize aktarmak için 2020 yılında İnovatif Kimya Dergisi’nin gönüllü bir üyesi olmuştur.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!