Fay Hatları Karbondioksidin Yerin Altında Güvenli Bir Şekilde Saklanmasına Engel Değil

Fay Hatları Karbondioksidin Yerin Altında Güvenli Bir Şekilde Saklanmasına Engel Değil

Çalışmalara göre karbondioksidin jeolojik hatalardan kaçma olasılığı yoktur.

Edinburgh Üniversitesi tarafından yapılan araştırmalar açığa çıkan karbondioksidin yeraltı kayalıklarında güvenli bir şekilde saklanabileceğini ve fay hatlarından atmosfere dönen gaz oranının en aza indirilebileceğini gösterdi.

Jeolojik problemlerin varlığına rağmen açığa çıkan karbondioksit yakalanabilir ve yeraltı kayaçlarında güvenli bir şekilde saklanabilir.

Bu çalışma, fay hatlarındaki gazın atmosfere dönme olasılığının çok düşük olduğunu gösterdi.

Bulgular, salınan karbondioksit gazının toplanmasını ve yeraltında saklanması için dönüştürülmesini sağlayan Carbon Capture and Storage (CCS) olarak bilinen yeni bir teknolojinin güvenilir olduğunu kanıtladı.

Böyle bir yaklaşım CO2 salınımını azaltabilir ve iklim değişikliği üzerindeki etkisini sınırlayabilir.

CCS, 2015 BM Paris Anlaşması tarafından belirlenen iklim ısınmasının sanayi öncesi dönemlere kıyasla 2C’nin altına düşürülmesi gibi hedeflerin gerçekleştirilmesine yardımcı olabilir.

Doğal yollarla oluşan bir CO2  deposundaki testlerden elde edilen son bulgular, tükenmiş gaz ve petrol alanlarında uzun süredir önerilen bir konu olan karbondioksidin  depolanmasıyla ilgili endişeleri ele alabilir.

Edinburgh, Freiburg, Glasgow ve Heidelberg Üniversitelerinden bazı bilim insanları ABD’nin Arizona eyaletindeki gazın jeolojik problemler sebebiyle yüzeye çıktığı doğal bir CO2 deposunu inceledi.

Araştırmacılar, neredeyse yarım milyon yıl boyunca yeraltından yüzeye kaçan gaz miktarını hesaplamak için kimyasal analizi kullandılar. Etkili bir depolama için gereken güvenilir seviyelerde her yıl çok az miktarda karbondioksidin sahadan kaçtığını buldular.

Scientific Reports’ta yayımlanan bu çalışma Europian Union and Natural Environment Research Council tarafından desteklendi.

Çalışmayı yöneten Edinburgh Üniversitesi Jeoloji Okulu’ndan Dr. Stuart Gilfillan şunları söyledi: “Bu, jeolojik problemlere sahip bölgelerin bile CO2 için güçlü ve etkili saklama yerleri olduğunu göstermektedir. Bu, dünyanın dört bir yanındaki buna benzer bölgelerin sayısını artırmaktadır ve sera gazının depolanması için uygun olabilir.”

Çalışmayı Dr. Stuart Gilfillan ile birlikte yürüten Freiburg Üniversitesi’nden Dr. Johannes Miocic ise şunları söyledi: “Karbondioksidin güvenilir bir şekilde depolanması çok ihtiyacımız olan karbon tutma ve depolama teknolojisinin başarılı bir şekilde uygulanması için önemlidir. Araştırmamız kusurlu bölgelerin bile yüz binlerce yıldır güvenilir depolama alanları olabileceğini gösterdi.”

Kaynak: sciencedaily.com

1.990 Kez Okundu

Simge Kostik

İzmir Yüksek Teknolojisi Enstitüsü, Kimya Mühendisliği Bölümü yüksek lisans öğrencisiyim. Çalışma alanımı yakıt teknolojisi ve enerji sektörleri oluştursa da kimyanın her alanıyla ilgili araştırma yapmaya ve kendimi geliştirmeye açığım. Bir konuda her şeyi bilmek yerine her konudan bir şey bilmeyi ve öğrenirken öğretmeyi amaç edindim, bu amaç sayesinde de 2017 yılında İnovatif Kimya Dergisi'nde çeviri yapmaya başladım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!