Enfekte Yaralar için Parlayan Antibakteriyel Bandaj
Fotoğraf-1: Bandajın UV ışığı altında parlaması, enfeksiyonun mevcut olduğu anlamına gelir. RMIT Üniversitesi
Bandajlı yaraların enfeksiyon açısından kontrol edilmesi gerekir, ancak yarayı kontrol etmek için bandajın çıkarılması iyileşmesini geciktirebilir. Avustralyalı bilim insanları bu paradoksa, yaranın enfekte olması durumunda parlayan bandaj şeklinde bir çözüm önerdiler.
Şu anda RMIT Üniversitesi’nde geliştirilmekte olan malzeme, standart bir pamuklu bandajın nanolifleri üzerine yerleştirilmiş nano tabakalar halinde magnezyum hidroksit içermektedir. Yaraya uygulandıktan sonra – özellikle diyabetik ülser gibi kronik bir yaraya – biyouyumlu magnezyum hidroksit, zararlı bakterileri öldürerek ve iltihabı azaltarak iyileşme sürecine yardımcı olur.
Fotoğraf-2 : Nano tabakalara işlenmeden önce magnezyum hidroksit
Bir enfeksiyon meydana gelmesi durumunda yara bölgesi, hafif asidik olmaktan biraz alkaline dönüşecektir. pH’daki bu değişiklik, ultraviyole ışığa maruz kaldığında magnezyum hidroksitin parlak bir şekilde floresan yapmasına neden olacaktır.
Sonuç olarak doktorlar, hastanın bandajını çıkarmak zorunda kalmadan sadece bir UV ışığı yakarak enfeksiyonu kontrol edebilirler. Benzer şekilde eğer bir yaranın enfekte olduğu biliniyorsa ve UV ışığı, artık magnezyum hidroksitin floresan yapmasına neden olmazsa, enfeksiyonun temizlendiğini gösterebilir.
Önde gelen bilim insanı Dr. Vı Khanh Truong’a göre, üretim süreci ticari üretim için kolayca ölçeklendirilebilir. Ayrıca bu bandajlar, daha pahalı gümüş nanopartikülleri içeren diğer antibakteriyel bandajlardan “20 kata kadar daha ucuz” olabilir. Ek olarak, mevcut antimikrobiyal yara bandajları birkaç gün sonra bakteri öldürücü etkisini kaybederken, laboratuvar testlerinin magnezyum hidroksit bandajının yedi güne kadar etkili kaldığını gösterdiğini belirtti.
Fotoğraf-3 : Bandajın magnezyum hidroksit kaplı liflerinin mikroskop görüntüsü, RMIT Üniversitesi
Araştırma, yakın zamanda ACS Applied Materials and Interfaces dergisinde yayınlanan bir makalede açıklanmıştır. Fakat bu kesinlikle enfeksiyonlara işaret eden gördüğümüz ilk yara sargısı değil. Diğer örneklerde, floresan karbon nanotüpler, yağ asidi stabilize lipit kabarcıkları, bir fosfor film ve benzalkonyum klorür ve piranin kombinasyonu kullanılmıştır.
Kaynak : newatlas.com