Çocukların Karnabahar ve Brokoliyi Sevmemesinin Bir Sebebi Olabilir

Çocukların Karnabahar ve Brokoliyi Sevmemesinin Bir Sebebi Olabilir

Yetişkinlerin yanı sıra birçok çocuk brokoli, karnabahar, lahana ve Brüksel lahanası gibi Brassica cinsi sebzelerden hoşlanmaz. Bu sebzelerden gelen enzimler ve tükürükteki bakterilerin enzimleri ağızda hoş olmayan, kükürtlü kokular üretir. ACS’nin Tarım ve Gıda Kimyası Dergisi’nde rapor veren araştırmacılar, bu uçucu bileşiklerin seviyelerinin ebeveyn-çocuk çiftlerinde benzer olduğunu ve bu durumun ağızdaki mikrobiyomların paylaşılabiliyor olabileceğini aktarıyorlar. Araştırmacılar ayrıca, bu uçucu bileşiklerin yüksek seviyelerinin çocukların sebzeleri sevmemesine neden olduğunu da buldular.

Brassica sebzeleri, S-metil-ʟ-sistein sülfoksit adı verilen bir bileşik içerir. Bu bileşik, bitkinin dokularında bulunan bir enzimle temas ettiğinde güçlü ve kükürtlü kokular üretir. Bazı insanların ağız mikrobiyomlarındaki bakteriler de aynı enzimi üretebilirler. Önceki çalışmalar, yetişkinlerin tükürüklerinde bu enzimin farklı seviyelerine sahip olduğunu göstermişti, ancak çocuklarda da bu enzimin farklı seviyeleri olup olmadığı ve bunun onların yiyecek tercihlerini etkileyip etkilemediği bilinmiyordu. Avustralya’nın ulusal bilim ajansı CSIRO’da bu araştırmayı yürüten Damian Frank ve meslektaşları, çocuklardan ve yetişkinlerden gelen tükürükte uçucu kükürt üretimindeki farklılıkları araştırmak ve bunların Brassica cinsi sebzelerin kabulünü nasıl etkilediğini analiz etmek istediler.

Araştırmacılar, çiğ ve buharda pişirilmiş karnabahar ve brokolide temel koku aktif bileşikleri tanımlamak için gaz kromatografi-olfaktometri-kütle spektrometrisini kullandılar. Ardından, 6-8 yaş arası çocukları olan 98 çocuk/ebeveyn çiftinden temel koku bileşiklerini derecelendirmelerini istediler. Çürük, kükürtlü ve kokuşmuş kokan dimetil trisülfit, çocuklar ve yetişkinler tarafından en az sevilen koku oldu. Ekip daha sonra tükürük örneklerini çiğ karnabahar tozuyla karıştırdı ve zamanla oluşan uçucu bileşikleri analiz etti. Bireyler arasında kükürt uçucu bileşiklerin üretiminde büyük farklılıklar bulundu, ve çocukların genellikle ebeveynleri ile benzer düzeylere sahip olduğu gözlendi. Bu durum da ebeveyn ve çocuklar için aynı ağız mikrobiyomlarına sahip olduğunu göstermiştir. Tükürüklerinde yüksek miktarda kükürt uçucu maddesi üreten çocuklar, en çok çiğ Brassica sebzelerinden hoşlanmadılar, fakat bu ilişki zamanla tadı tolere etmeyi öğrenebilen yetişkinlerde görülmedi.

Araştırmacılar, bu sonuçların neden bazı insanların Brassica sebzelerini sevdiğini ve diğerlerinin (özellikle çocukların) sevmediğine dair yeni bir potansiyel açıklama sağladığını söylüyor.

Kaynak: phys.org

1.147 Kez Okundu

İrem Şahin

1999 yılında İstanbul’da doğdum. 2017 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya bölümünü kazandım. Bir yıl İngilizce hazırlık eğitimi aldıktan sonra lisans eğitimime başladım. Şu an 4. sınıf kimya bölümü öğrencisiyim. Kimya ile ilgili güncel gelişmelerden haberdar olmanın ve edindiğim bilgileri insanlarla paylaşmanın benim açımdan faydalı olacağını düşündüğümden İnovatif Kimya Dergisi ekibine dahil oldum. İlgi alanlarım: Adli kimya, analitik kimya, fiziksel kimya, ilaç kimyası, kozmetik kimyası.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!