Yeni Bir Antibiyotik Bulundu

Yeni Bir Antibiyotik Bulundu

Bilim insanları, burundaki bakterileri inceleyerek yeni bir antibiyotik buldu.

Antibiyotik, herhangi bir mikroorganizma tarafından başka bir mikroorganizmayı öldürmek veya çoğalmasını durdurmak için üretilen her türlü maddeye verilen isimdir.

Bakteriyel enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılan antibiyotikler, insan sağlığı açısından çok büyük öneme sahiptirler.

Antibiyotik kelime anlamı olarak “hayata karşı” demektir. Bu kimyasal maddeler, bakterilerin çoğalmasını önlemekte ve bazen de bakterileri öldürmektedir.

Yeni Antibiyotik Bulundu!

Nature Dergisi’nde yayınlanan makaleye göre, bilim insanları yeni bir antibiyotik türü buldu.

Bundan önceki antibiyotik keşfi 1980′lerde yapılmıştı.

Peki, yeni antibiyotik nasıl bulundu?

Burundaki bakterileri inceleyen bilim insanları, “lugdunin” adı verilen yeni ilacın, diğer antibiyotik türlerine karşı dirençli hale gelen MRSA gibi süper bakterilerin tedavisinde kullanılabileceğini keşfetti.

Almanya Tübingen Üniversitesi’nde yapılan keşif, insan vücudunun antibiyotik üretebilecek bir kaynak olduğunu da ortaya koymuş oldu.

Bugüne kadar antibiyotikler toprakta bulunan bakteriler kullanılarak üretilegelmişti.

İnsan vücudu, bakteriler açısında sürekli bir savaş alanı konumunda bulunuyor. Alman ekip de burundaki bakteri savaşını incelemek üzere yola koyuldu.

İnsanların yaklaşık yüzde 30′unun burnunda bulunan “Staphylococcus aureus” mikrobu üzerine odaklanan ekip, burnunda Staphylococcus lugdunensis mikrobu taşıyanların, diğer grubu da bulundurma riskinin düşük olduğunu saptadı.

Daha sonra ise mikrobun genetik yapısı değiştirilerek burundaki savaşı kazanmasını sağlayan gen keşfedildi. İşte yeni antibiyotik de bu genden üretildi.

Yeni bulunan antibiyotiğin ticari olarak raflarda yerini alması için uzun yıllar ve araştırmalar gerektiği düşünülüyor.

Kaynak : yedirenkhaber.com

998 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!