Talaştan Yapılan Bir Dezenfektan Ölümcül Mikropları Yok Eder

Talaştan Yapılan Bir Dezenfektan Ölümcül Mikropları Yok Eder

Odun atıkları, bazı temizlik ürünlerini daha sürdürülebilir hale getirmeye yardımcı olabilir.

Bazı dezenfektanlar, fenol adı verilen kimyasal bir bileşiğe veya benzeri moleküllere dayanır. Talaş atıkları, bu antimikrobiyal maddeler için yenilenebilir bir kaynak sağlayabilir.

Talaş ve sudan yapılan, yeni ve sürdürülebilir bir dezenfektan, şarbon ve çeşitli grip türleri de dahil olmak üzere bazı hastalığa neden olan mikropların yüzde 99’undan fazlasını yok edebilir.

Bazı dezenfektanların yaygın kullanımı çevreye zarar verebilmektedir. Örneğin klor içerenler, ağartıcı gibi, diğer moleküllerle reaksiyona girdiklerinde tehlikeli yan ürünler oluşturabilirler. Diğer potansiyel olmaya aday yeşil dezenfektanlar, fenol adı verilen bir bileşiğe veya kimyasal benzerlerine dayanır, ancak bunları yapmak maliyetli ve enerji gerektirir.

Bununla birlikte, bitki hücre duvarlarını oluşturan büyük, dallanan moleküllerin bir parçası olarak odunda fenolik yapılar bol miktarda bulunur. Bu nedenle, Şanghay’daki Fudan Üniversitesi’nden çevre mühendisi Shicheng Zhang ve meslektaşları, talaş atıklarının daha yeşil bir antimikrobiyal bileşik kaynağı sağlayıp sağlayamayacağını merak ettiler.

Araştırmacılar, su ve talaş karışımlarını basınç altında bir saat pişirip süzdüler. Daha sonra ekip, talaş karışımlarını, bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde enfeksiyonlara neden olabilen bir cilt mikrobu olan Staphylococcus Epidermis mikroplarını ve gıda kaynaklı hastalıklara neden olabilen bir bağırsak mikrobu olan E. coli’yi öldürmedeki hünerleri açısından test etti. Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı’nın 18 Ocak tarihli raporuna göre, bir dezenfektan, konsantrasyonuna bağlı olarak mikropların yüzde 99’undan fazlasını öldürebilir.

Araştırmacılar, dezenfektanın şarbon ve grip virüslerini etkisiz hale getirmede benzer şekilde başarılı olduğunu buldu. Ayrıca, öldürülmesi zor olabilen hareketsiz bir bakteri türü olan sporlara karşı da güçlü olabilir. Deneyler, tipik olarak zararsız bir bakteri olan Bacillus subtilis’in sporlarını etkisiz hale getirebileceğini gösterdi.

Kimyasal bir analiz, talaş bazlı çorbanın yüksek konsantrasyonlarda fenol benzeri bileşikler içerdiğini ortaya çıkardı. Düdüklü tencere işlemi muhtemelen ahşabın moleküler zincirlerini kırar ve antimikrobiyal fenolik molekülleri serbest bırakır.

Bilim adamları mikroskop altında dezenfektanlarının E. coli ve S. epidermis hücre duvarlarına zarar verdiğini gördüler. Zhang, fenolik bileşiklerin bakteri ve virüslerin proteinlerine ve genetik materyaline de zarar verebileceğini söylüyor.

Kaynak: sciencenews.org

1.109 Kez Okundu

İrem Şahin

1999 yılında İstanbul’da doğdum. 2017 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya bölümünü kazandım. Bir yıl İngilizce hazırlık eğitimi aldıktan sonra lisans eğitimime başladım. Şu an 4. sınıf kimya bölümü öğrencisiyim. Kimya ile ilgili güncel gelişmelerden haberdar olmanın ve edindiğim bilgileri insanlarla paylaşmanın benim açımdan faydalı olacağını düşündüğümden İnovatif Kimya Dergisi ekibine dahil oldum. İlgi alanlarım: Adli kimya, analitik kimya, fiziksel kimya, ilaç kimyası, kozmetik kimyası.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!