Yabani Hint Yağından Biyodizel Üretimi

Yabani Hint Yağından Biyodizel Üretimi

International Journal of Oil, Gas and Coal Technology’de yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, yabani hint yağı bitkisinin (Ricinus communis) tohumları biyodizele dönüştürülebilir. Meksikalı araştırma ekibi, katalizör olarak sodyum hidroksit varlığında metanol kullanarak tohumlardan elde edilen yağın gerekli transesterifikasyon reaksiyonu kullanılarak, Amerikan Test ve Malzemeler Derneği ve Avrupa Örgütü Standardizasyonu tarafından belirlenen standartları karşılayan bir yakıt ürünü üretebileceğini gösteriyorlar. En verimli yağ/metanol oranı 1 ila 9 arasında bulunmuştur.

Ekip, fosil yakıtlara sürdürülebilir alternatifler arayışında, biyolojik bir ürünün transesterifikasyon reaksiyonunu kullanarak, biyodizel üretim tekniklerinin yıllardır nasıl kullanıldığını açıklıyor. Proses, bitki türevli yağdaki esterlerin başka bir yakıt tipi estere ve yan ürün olarak gliserole dönüştürülmesini içermektedir. Farklı ester ve gliserol yoğunlukları ve yerçekimi ile kolayca ayrılabilecekleri için gliserol uzaklaştırılabilecektir. Daha sonra alkol reaktifi damıtma yoluyla bu biyodizelden ayırılıp, bir sonraki partide kullanılmak üzere geri dönüştürülebilmektedir.

Yucatan Özerk Üniversitesi’nden Manuel Flota-Bañuelos ve Liliana San-Pedro ve Meksika, Yucatán, Meksika Ulusal Teknoloji Enstitüsü’nden (Tizimín Kampüsü) Carlos A. Victoria-Graniel, “Biyodizel üretim tesisi için bol yenilenebilir ve yerel kaynaklardan yararlanıyoruz. Biyodizel üretiminde kullanılan farklı ham maddeler ya hava koşullarına ya da mevcudiyetlerine göre konuma göre değişmektedir, en yaygın olanı her bölgede en bol bulunan sıvı ve katı yağlardır.” diye açıklıyor.

Ekip, en yaygın ham maddelerin, yağ asitleri ve gliserol arasındaki esterler tarafından oluşturulan gliseritler (açilgliseroller) dahil olmak üzere bir lipit karışımı açısından zengin oldukları için doğal kaynaklı yağlar ve katı yağlar olduğunu söylüyor. Genellikle ayçiçek yağı ve soya fasulyesi yağı en iyi bilinen biyodizel kaynaklarıdır. Bununla birlikte, diğer tohumlardan elde edilen yağlar ve hatta balık yağları giderek daha fazla kullanılmaktadır. Daha fazla çevresel fayda için, düşük kaliteli toprakta yetişebilen yenmeyen tohumların kullanılması en iyisi olabilir ve böylece biyodizel üretimi gıda mahsullerinin yetiştirilmesiyle rekabet etmeyecektir.

Hint yağı bitkileri, lambalara ve yağlayıcılara yağ sağlamak için uzun yıllardır yetiştirilmektedir. Yağlar, polimerlerin yüzey aktif maddelerin ve diğer maddelerin üretimi için kimyasal ham madde olarak da kullanılmaktadır. Bu nedenle, hint yağının yetiştirilmesi ve dönüştürülmesi hakkında zaten çok şey bilinmektedir. Ekip, reaksiyon çalışmalarına dayanarak yabani hint yağı bitkilerinin, gıda mahsulü üretiminden ödün vermeden biyodizele dönüşümünün önemli bir bölümünü temsil edebileceğini öne sürmektedir.

Kaynak: phys.org

974 Kez Okundu

Emine Şen

1998 Eskişehir doğumluyum. 2016 yılında Pamukkale Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünü kazandım ve bölümden 2020 yılında birincilik ile mezun oldum. Şuan aynı üniversitede ve aynı programda yüksek lisans öğrencisiyim. Kendimi ve bilgilerimi geliştirmek için çeşitli çalışmalar yapmaktan keyif alıyorum. Bu çalışmalarıma bir yenisini eklemek için İnovatif Kimya Dergisi’nin haber çeviri ekibine katıldım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!