NASA’nın Keşfettiği 5000 Ötegezegenden Biri Uzaylı Yaşamını Destekleyebilir mi?

NASAnın Keşfettiği 5000 Ötegezegenden Biri Uzaylı Yaşamını Destekleyebilir mi

NASA 5000. ötegezegenin keşfedildiğini ve uzaylı yaşamı arayışı için büyük bir temel oluşturduğunu açıkladı.

Ötegezegen güneş sistemi dışında bulunan, kendi sisteminin yaşanabilir bölgesinde olan veya olmayan herhangi bir gezegendir. NASA’nın arşivinde Jüpiter benzeri sıcak gaz devlerinden nötron yıldızlarının yörüngesindeki gezegenlere kadar binlerce ötegezegen olmasına rağmen, sadece yüzeysel bilgiye sahibiz.

Yabancı Dünyaları Keşfetmek

İlk iki ötegezegen 1992’de onaylanmış ve evrene dair bakış açımızı değiştirmiştir. Bu sayede diğer gezegenlerde yaşam olasılığına ilişkin araştırmaların başlamasına yol açmıştır. Bu yıl 21 Mart’ta yeni bir grup 65 ötegezegen keşfedildi ve toplam sayı 5005’e ulaştı.

NASA Ötegezegen Bilim Enstitüsü’nde araştırmacı olan Jessie Christiansen; “Bu sadece bir sayıdan ibaret değil. Her biri yeni bir dünya ve yeni bir gezegen. Her biri için heyecanlanıyorum çünkü hakkında hiçbir şey bilmiyoruz.”

İlk ötegezegen 30 yıl önce Alexander Wolszczan isimli bir bilim insanı, bir nötron yıldızını incelerken yörüngedeki gezegenlerin varlığını ortaya çıkarınca keşfedildi. Hala ötegezegenleri araştırmakta olan Wolszczan; “Eğer bir nötron yıldızının çevresinde gezegenler bulabiliyorsanız, muhtemelen her yerde olabilirler.”

Uzaylı Yaşamını Ne Zaman Bulacağız?

Fermi Paradoksu’nun temelinde ötegezegenler vardır. Bu bize yalnızca Samanyolu’nda milyarlarca ötegezegen olduğundan uzaylı yaşamını tespit etmemiz gerektiğini belirtir. 2018’de fırlatılan TESS isimli uydu, ötegezegen keşiflerinin çoğunu yapmaktadır. Ayrıca son zamanlarda fırlatılan James Webb Uzay Teleskobu gibi diğer uydular muhtemelen yabancı dünyalar hakkında yeni bilgilerin kilidini açacaktır.

Wolszczan, Dünya’daki yaşamın kimyası ile tüm evrenin kimyası arasındaki bağlantıya atıfta bulunarak; “Benim düşünceme göre, bir yerlerde büyük olasılıkla ilkel türden bir yaşam bulmamız kaçınılmaz.” dedi.

James Webb Uzay Teleskobu, kalibrasyon amacıyla yakın zamanda uzak bir yıldızın ilk görüntüsünü elde etti. Eğer planlandığı gibi giderse, 10 milyar dolarlık uzay cihazı bilimsel amaçlı ilk gözlemlerini bu yaz yapmaya başlayacak. Aslında 5000 ötegezegen evrendeki muhtemel miktarla karşılaştırıldığında küçük bir sayıdır. Ne kadar çok gezegen keşfedersek, uzaylı yaşamını tespit etmeye o kadar yakın olacağız.

Kaynak: interestingengineering.com

1.335 Kez Okundu

Pelin Alaca

1997 yılında İzmir'de doğdum. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kimya Mühendisliği lisans son sınıf öğrencisiyim. Kendi okuduğum bölüm ve yakın disiplinlerle ilgili sürekli olarak güncellemeleri takip etme imkânı ve öğrendiklerimi paylaşma fırsatı yakalamam bu dergiye katılmamda büyük bir motivasyon kaynağı oldu. İlgilendiğim konular arasında sürdürülebilir teknolojiler, yenilenebilir enerji kaynaklı yakıt üretimi ve uzay teknolojileri bulunmakta.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!