Sera Gazı Emisyonu Olmadan Gıda Atıklarından Etilen Üretimi

Sera Gazı Emisyonu Olmadan Gıda Atıklarından Etilen Üretimi

Kore Bilim ve Teknoloji Enstitüsü, Temiz Enerji Araştırma Merkezi’nden bir araştırma ekibinin hidrojen sülfürü (metandan etilen üretimi sürecinde ortaya çıkan toksik madde) ortadan kaldırmak için bir proses teknolojisi ve katalizör geliştirdiğini duyurdu.

Gıda atıkları, hayvan gübresi ve kanalizasyon çamurunda bulunan mikroorganizmalar tarafından üretilen biyogaz, çoğunlukla metandan oluşur. Metan gazı ise elektrik üretimi, ısıtma ve şehir gazına ilave olarak düşük maliyetli enerji için kullanılır. Metan, endüstri için temel bir hammadde olan etilene dönüştürülürse büyük bir katma değer elde edebilir. Etilen, sera gazlarını azaltabilen petrol türevi olmayan bir üründür.

Araştırma ekibi 2021’de katalizör yardımıyla biyogazdan etilen elde edilen bir proses teknolojisi geliştirdi. Biyogaz, metana ek olarak çıkarılması zor olan ve etilen üretiminde reaksiyona müdahale eden yüksek miktarda toksik hidrojen sülfür içerir. Geliştirilen teknoloji hidrojen sülfürü oksitleyerek ve uzaklaştırarak etilen üretimini kolaylaştırır.

Araştırmacılar daha sonra biyogazdan etilen üretimi reaksiyonunun aktivitesini geliştirmek için bir katalizör geliştirdiler. Bu katalizör hidrojen sülfüre oldukça dayanıklı olduğu için biyogazdan hidrojen sülfürün uzaklaştırılmasına gerek kalmamaktadır. Geliştirilmiş reaksiyon aktivitesi nedeniyle çalışma sıcaklığı 800oC’den 700oC’ye düşürülerek enerji tüketimi azaltılabilir. Bu reaksiyon yoluyla hidrojen sülfür içeren biyogazdan direkt olarak etilen üretmek mümkündür.

Dr. Joeng-Myeong Ha, “Biyogaz Kore’de yüksek miktarlarda üretilmektedir. Eğer biyogaz sadece ısıtma yerine kimyasal endüstrisinde hammadde olarak kullanılırsa, karbon nötre ulaşmaya çalışan biyogaz üreticileri daha büyük bir pazara sahip olacak ve sera gazı emisyonları olmadan yeni hammaddeler sağlayabilecektir.” dedi ve ekledi “Bu teknoloji sadece biyogaz değil aynı zamanda plastik gibi çeşitli atıklardan üretilen metanı da kullanabildiği için ilgili şirketlerin dikkatini çekecektir.”

Kaynak: chemeurope.com

1.184 Kez Okundu

Pelin Alaca

1997 yılında İzmir'de doğdum. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kimya Mühendisliği lisans son sınıf öğrencisiyim. Kendi okuduğum bölüm ve yakın disiplinlerle ilgili sürekli olarak güncellemeleri takip etme imkânı ve öğrendiklerimi paylaşma fırsatı yakalamam bu dergiye katılmamda büyük bir motivasyon kaynağı oldu. İlgilendiğim konular arasında sürdürülebilir teknolojiler, yenilenebilir enerji kaynaklı yakıt üretimi ve uzay teknolojileri bulunmakta.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!