Kauçuk Beton, Konut Pazarına Giriyor

Kauçuk Beton Konut Pazarına Giriyor

Fotoğraf : Her yıl yaklaşık 1,5 milyar araç lastiği atılıyor.

Güney Avustralya Üniversitesi’nden yapılan yeni bir araştırma, geleneksel betona ekonomik olarak uygulanabilir ve sürdürülebilir bir alternatif sağlayabileceğini gösterdiğinden, kauçuk geri dönüşümüne yönelik yeni bir yaklaşım, ömrünü tamamlamış lastiklerin konut inşaatları için betona dönüştürülmesini sağlayabilir.

RMIT Üniversitesi ile birlikte çalışan araştırmacılar, kırıntı kauçuk betonun Avustralya’da konut inşaatı için güvenli, yeşil bir alternatif olduğunu ve ömrünü tamamlamış lastikler için çok ihtiyaç duyulan yeni bir pazar olduğunu kanıtladı.

Baş araştırmacı, UniSA’dan Profesör Julie Mills, bu araştırmanın, sahada yeni kırıntı kauçuk beton karışımını pratik olarak gösteren ve inşa eden ilk çalışma olduğunu ve işi tam anlamıyla laboratuvardan döşemeye götürdüğünü söylüyor.

Küresel olarak, her yıl yaklaşık 1,5 milyar araç lastiği atılıyor. Bunların yüzde birinden daha azı yeniden kullanılıyor, geri kalanı ise hesaba katılmıyor veya çöplüklere atılıyor. Avustralya’da yaklaşık 51 milyon lastik çöplüklere, stoklara ya da maden sahalarına atılıyor.

Ömrünü tamamlamış lastiklerin beton içinde geri dönüştürülmesiyle değerli doğal kaynaklar korunabilir ve mevcut lastik depolama sorunu kısmen çözülebilir.

Yardımcı araştırmacı Dr. Osama Youssf, ömrünü tamamlamış lastiklerin birikmesinin küresel çevre için küresel ve büyüyen bir sorun olduğunu söylüyor.

Dr. Youssf, “Kauçuk lastikler biyolojik olarak parçalanamaz ve dengesiz çöplüklere, sıkışan sulardan sivrisineklerin üreme alanlarına, kirli yüzeylere ve zehirli yeraltı sularına yol açar. Zehirli yangınlar için önemli bir risk oluştururlar” diyor.

“Avustralya’da lastiklerin üçte ikisi çöp sahasına gidiyor. Bu tür sürekli atık üretimi ve bertarafı tamamen sürdürülemez, bu yüzden alternatif geri dönüşüm seçeneklerini araştırıyoruz.”

“Bu araştırma, konut inşaatlarında kullanılmak üzere çeşitli kırıntı kauçuk beton karışımlarının tasarımını ve işlenmesini araştırdı, inşa edilebilirliğini, bağ gücünü, dayanıklılığını ve eğilme mukavemetini değerlendirdi.”

“Güçlendirilmiş kırıntı kauçuk betonun (hacimce yüzde 20’ye kadar kum değişimi ile) bazı yönlerden daha yüksek darbe direnci, tokluk ve süneklik, daha yüksek sönümleme oranı, daha hafif, daha iyi termal ve akustik yalıtım ile geleneksel betondan üstün olduğunu bulduk.’’

“Bir elektrikli mala kullanarak beton yüzeyinin pompalanması, taranması veya bitirilmesi ile ilgili olarak, müteahhitler ayrıca kırıntı kauçuk beton ile geleneksel beton arasında hiçbir fark olmadığını bildirdiler ve kırıntı kauçuk karışımının aslında her açıdan daha az fiziksel çaba gerektirdiğini söylediler.”

“Ayrıca, hazır beton şirketleri beton hazırlama, teslimat veya karıştırma ile ilgili herhangi bir endişe bildirmedi ve beton mikserinin yıkanmasının çok daha kolay olduğunu söyledi.”

Ortak araştırmacı UniSA’dan Profesör Yan Zhuge, bu araştırmanın, kırıntılı kauçuk betonun konut inşaatları için ne kadar uygun olduğunu gösterdiğini söylüyor.

Prof Zhuge, “Bu hem geri dönüşüm hem de inşaat sektörü için heyecan verici bir gelişme” diyor.

“Sonuçlar, kırıntı kauçuk çimentosunun konut beton pazarında geleneksel betona uygun ve umut verici bir alternatif olduğunu açıkça gösteriyor.”

“Beton endüstrisinin, Avustralya’daki güçlendirilmiş konut inşaatlarında geleneksel betona sürdürülebilir bir alternatif olarak kırıntı kauçuk betonu düşünmesini şiddetle tavsiye ediyoruz.”

Kaynak : phys.org

1.025 Kez Okundu

İrem Şahin

1999 yılında İstanbul’da doğdum. 2017 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya bölümünü kazandım. Bir yıl İngilizce hazırlık eğitimi aldıktan sonra lisans eğitimime başladım. Şu an 4. sınıf kimya bölümü öğrencisiyim. Kimya ile ilgili güncel gelişmelerden haberdar olmanın ve edindiğim bilgileri insanlarla paylaşmanın benim açımdan faydalı olacağını düşündüğümden İnovatif Kimya Dergisi ekibine dahil oldum. İlgi alanlarım: Adli kimya, analitik kimya, fiziksel kimya, ilaç kimyası, kozmetik kimyası.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!