Arıtılmış atıklardan ham petrol üretmek artık mümkün

aritilmis atiklardan ham petrol uretmek artik mumkun

Yeni duyurulan özel bir işlem sayesinde, günlük kanalizasyon atıkları yüksek ısı ve basınca maruz bırakılarak ham petrol elde edilebiliyor.

Günlük atıklarımızdan ham petrol üretmek pek aklımıza gelmeyecek bir şey. Yeraltındaki doğal kaynaklar, milyonlarca yıl süren basınç ve ısıl işlem sonucunda bildiğimiz petrole dönüşüyor. Fakat yeni bir bilimsel gelişme, atıkları benzer bir süreçten geçirerek ham petrole çevirmeyi mümkün hale getiriyor.

ABD’deki arıtma merkezlerinde her gün 34 milyar galon (~128 milyar litre) atık işlemden geçiyor. ABD Enerji Bakanlığı’na bağlı Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) araştırmacıları, bu atığın dönştürülüp yılda 30 milyon varil ham petrol elde edilebileceğini düşünüyorlar. PNNL uzmanları her bir kişinin ürettiği günlük atığın, yılda 2-3 galon (7-11 litre) petrole dönüşebileceğini tahmin ediyor.

Laboratuarın atığı ham petrole dönüştürmek için kullandığı yönteme hidrotermal sıvılaştırma deniliyor. Günlük kanalizasyon atığı çok sıvı halde olduğu için, biyoyakıt dönüşümleri için uygun değil ve kullanılabilmesi için önce kurutulması gerekiyor. Ama PNNL’nin geliştirdiği yöntem ile atığın önceden kurutulması gerekmiyor ve bunun için harcanan ısı ve enerjiden tasarruf edilmiş oluyor. Dolayısı ile dönüşüm işlemi çok daha az masraflı oluyor.

Dönüşüm işleminde atık madde önce inç başına 3.000 pound’luk basınca (~206 bar veya metrekareye 2.109 ton) maruz bırakılıyor. Atık madde sıkıştırılma ile birlikte 660 derece Fahrenheit (~350 derece Celsius) ısı veren bir reaktör sistemine sokuluyor. Bu işlemler sayesinde atık maddenin hücreleri çözülüyor ve ortaya kullanılabilir kalitede ham petrol çıkıyor. Petrolün yanında ortaya çıkan sıvı madde ile farklı kimyasallar da üretilebiliyor. Ayrıca geriye çok az miktarda katı madde kalıyor ve bu madde de gübre üretiminde kullanılan fosfor içeriyor. Günlük atıkların tamamının yeniden değerlendirilmiş ve ortadan kalkmış olması da işlemin çevreye yararlı bir yan etkisi.

PNNL bu dönüşüm işlemini ilk olarak Genifuel Corp. firmasına lisanslamış durumda. Firmanın ilk uygulaması Kanada’daki İngiliz Kolombiyası’nda denenecek. Pilot uygulamanın maliyetinin 8-9 milyon Kanada Doları civarında (~11-12 milyon USD) olması bekleniyor. 2017’de ilk tesisin tasarımı yapılacak ve 2018 yılında da tesis inşaatına başlanması hedefleniyor.

Kaynak : xtrlarge.com

1.317 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!