Karbondioksiti Yeraltında Kayaya Dönüştürerek Depolamak
Washington eyaletinde karbon depolama projesinde yeraltında bulunan bazalt kayalara karbondioksit enjekte edildi, 2 yıl sonunda karbonat ankerite dönüştü.
Kasım ayında, Paris İklim Anlaşmasında küresel karbon emisyonunu azaltmak için kabul edildi. Belirlenen hedeflere ulaşmak için uzmanlar karbonun depolanmasının çözümün bir parçası olduğunu belirtti. Bunun gerçekleşmesi için dünyada birçok proje üzerinde çalışılıyor.Şimdi bu proje için çaba gösteriliyor. ACS dergisinde Çevre Bilim ve Teknoloji Mektupları iki yıl süresince karbon dioksitin bazalta enjeksiyonunu katı kayaya dönüşümünü anlattı.
Bazalt üzerinde yapılan laboratuvar çalışmaları milyonlarca yıl önce oluşan ve dünyada yaygın olarak bulunan kayanın, karbon dioksitin karbonat minerallerine dönüştüğünü gösteriyor. Karbon dioksit bu formda kitlendiyse istiflenme daha iyi olacaktır ve atmosfere kaçamayacaktır. Ama sahada olmalı. İzlanda’da bir saha projesinde karbon dioksit enjeksiyonunda suda önceden çözülerek bazalt oluşumunda başarıyla saklandı. 2009 yılından itibaren Pasifik Kuzeybatı Ulusal Laboratuvarı ve Montane-Based Big Sky Carbon ortaklığıyla araştırmacılar Washington’da 1,000 ton sıvı basınçlı karbon dioksitin bazalt forma enjeksiyonu projesini üstlendi.
Columbia River Bazalt, bu oluşumu kuyu sondaj özelliklerini test ettikten sonra, karbon dioksiti 2013 yılında enjekte etti. İki yıl sonra çekirdek örnekleri çıkarıldığında Pete McGrail ve çalışma arkadaşları, karbon dioksitin gerçekten de laboratuvar deneylerinde tahmin ettikleri gibi karbonat ankerit mineraline dönüştüğünü söylediler. Bazalt Kuzay Amerika ve dünyada yaygın olarak bulunuyor. Bu yüzden araştırmacılar bu oluşumun karbonun büyük ölçüde izolesine yardımcı olabileceğini belirtti.
Kaynak : sciencedaily.com
Haberi Çeviren : Tuğba Nur Akbaba
Üniversite : Gazi Üniversitesi (Gazi Üniversitesi – Analitik Kimya -Yüksek Lisans Öğrencisi)
Bölüm : Kimya Bölümü
Mail : tugba.nur.25@gmail.com
Not : Haberlerin dergi yönetimi ile çevirene haber verilmeksizin yayınlanması, kopyalanması, kendi web sitenize eklenmesi kesinlikle yasaktır. Bir yerde yayınlamayı düşünenler iletisim@inovatifkimyadergisi.com adresine ve de haberi çeviren arkadaşımıza mail atarak durumu belirtmeleri gerekmektedir.