Kayısı çekirdeğini çöpe atmadı, protez temizleyicisi ve parlatıcısı yaptı

kayisi cekirdegini cope atmadi protez temizleyicisi ve parlaticisi yapti

Malatya’da Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Erkan Bahçe, kayısı çekirdeğinin kabuğundan diş protez temizleyicisi ve parlatıcısı elde etti. İşte patentli kayısı çekirdeği kabuğundan yapılan protez temizleyicisi ve parlatıcısı.

Kayısı cenneti Malatya’da bir öğretim üyesi, kayısının çekirdeğinin hatta çekirdeğinin kabuğunun bile kullanılabileceğini gösterdi. Kayısı kabuğunun tozundan diş protez temizleyicisi ve parlatıcısı elde eden
Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Erkan Bahçe, bu kabukların yakıldığını ya da çöpe atıldığını ama birçok alanda kullanılabileceğini söylüyor.

Türkiye’nin kayısı üretiminde ilk sırada yer alması nedeniyle elde ettiği üründe stratejik açıdan önemli olduğunu belirten Bahçe, “Biz Türkiye olarak kayısı üretiminde ilk sıralardayız. Dolayısıyla bu bizim için stratejik koz da olabilir. Bunu da değerlendirebiliriz. Çünkü biz yaş kayısıyı bile ihraç ederken çekirdeğini içerisinde gönderiyoruz. Yani bunu da oralarda değerlendirme imkanımız olabilir” dedi.

kayisi cekirdegini cope atmadi protez temizleyicisi ve parlaticisi yapti 1

İki Tane Patent Aldık

Projenin çocukluk hayali olduğunu belirten Bahçe, küçük yaşlarda kayısı çekirdeğini zeminlere sürerek düdük yapmaya çalıştıklarını söyledi. Bahçe, kayısı çekirdeği kabuğunu zemine sürdüklerinde zeminde sürekli bir parlama olduğunu ve bunu unutmadığını kaydederek, “Daha sonra üniversite akademik hayata geçince bunu gerçek hayata nasıl dönüştürebiliriz diye düşünüyorduk. Çünkü bu kayısı çekirdeği kabuğu sürekli yakılan heba edilen bir üründü. Biz bunu nasıl değerlendiririz diye düşünürken çocukluktan kalan anı bir anda gözümde parladı ve onu canlandırmak için bir çalışma yaptık” ifadelerini kullandı. Çalışmanın ilk aşamasını boya yüzeylerinin parlatılması olarak başlandığını dile getiren Bahçe, “2014-2015 yılları arasında Fen Edebiyat Kimya bölümünden Süleyman hocamında katkılarını aldım çünkü işin içerisine biraz da kimya girdiği için onlarla beraber bu işe yoğunlaştık ve dünya çapında böyle bir proje olmadığı için bu konuda iki tane patent aldık” şeklinde konuştu.

Bahçe, proje kapsamında yaptıkları çalışmaların daha çok protezlerle ilgili olmasından protez sektöründe faaliyet gösteren bir firmanın çalışmalarını gördüklerinde değerlendirmek istediklerini söyledi. Bahçe, “Dişçilik alanında Silikozis hastalığını oluşması ve yüzeylerde parlatmaya daha çok ihtiyaç duyulması nedeniyle denemeler yaptık. Denemelerin ilk aşamalarında deneysel çalışmalarda olduğu için olumsuzluklarla karşılaştık. Sonra bu olumsuzlukları nasıl bertaraf ederiz diye biraz malzemeler üzerinde değişiklik yaptık. Yani kayısı çekirdeği kabuğuna katkılar yaparak diş protezinde kullanılmasını sağladık. Daha sonra biz bunu ihracatçılar meclisinin düzenlemiş olduğu ARGE proje pazarında sunduk. Ve tırnak kimyasallar alanında dereceye layık görüldü ve ikinci olduk” ifadelerine yer verdi

Farklı Alanlarda da Kullanılabilir

Bahçe, kayısı çekirdeği kabuğunun Malatya’da bulunmasının zor olmadığına değinen Bahçe, “Aslında bu ARGE proje pazarındaki sanayicilerle görüşmemizde özellikle gemi sektöründe, uçakların, araçların boya değişiminde böyle bir şeye ihtiyaç olduğunu belirttiler. Önümüzdeki hafta tekrar İstanbul’a gidip sanayicilerle bu konular için görüşeceğiz kendileri davet ettiler. Bu kapsamda burada bir sunum yapacağız. Daha sonra ihracatçılar ve sizin katkılarınızla bunu birde İngiltere de sunacağız. Umarım değişik sektörlerde de kullanma imkanı olur. Çünkü biz bunları yakıyoruz heba ediyoruz değerli bir malzeme olduğunu tespit ettik. Bunu da inşallah değerlendirileceğiz”

Bahçe, yaptıkları çalışmada sadece kayısı çekirdeği kabuğu kullanmadıklarını ifade ederek, “Biz yaparken ilk çalışmamız kayısı çekirdeği kabuğunu nasıl kullanırız oldu. Sonradan öğütmeye karar verdik, öğütüp belirli tane büyüklüklerine getirdik. Bor maddesi, aliminyumoksit gibi alternatif malzemelerle bunları reçinelerle birleştirip her bir oranda bir deneysel çalışma tasarladık. Bunların her birini yüzeylerde test aşamalarını yaptık ve inceledik. Boyalı yüzeylerde başarı sağlayınca artık biz bu işi belirli bir dereceye getirdik ve bir uyumluluk olayına başvurduk. Uyumlu olabilecek şekilde yani insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde karışımlarla protezlerde denemeye başladık. Sanayide kullanılabilir hale getirdik. Sadece üretmek yetmiyor sanayiciye sunmak gerekiyor. Sanayicinin bizden beklediği de bunun kullanılabilirliği. Proje-tasarımın en önemli noktalarından biri de buydu. Biz bunu nasıl hayata geçirebiliriz ”diye konuştu.

Kaynak : sozcu.com.tr

775 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!