Taşınabilir Yapay Burun Çürüyen Eti Kokluyor
Et tazeliğini tespit etmek, gıda atıklarını azaltabilir ve gıda kaynaklı hastalıkları önleyebilir
Etin bakteriyel bozulması, kokusunu almadan çok önce başlar. Ancak palmiye büyüklüğünde yeni bir elektronik burun, çürümekte olan etin yaydığı gazları milyara düşürerek küçültür. Sensör, gıda atıklarını azaltmaya ve gıda kaynaklı hastalıkları önlemeye yardımcı olabilir.
Bakteriler etteki amino asitleri parçaladığında, sülfit ve amin buharlarının bir karışımı serbest bırakılır. Spektrometre ve kromatografi bu kimyasalları algılar, ancak bu yöntemler zaman alır ve büyük, karmaşık aletler gerektirir. Elektronik algılayıcı dizileri kullanarak bileşikleri doğrudan algılayan elektronik burun teknolojileri, daha uygun fiyatlı ve taşınabilir olabilir.
Kompakt bir elektronik burun girişi, tazeliği tespit etmek için bir et numunesine yerleştirilir.
Urbana-Champaign, Illinois Üniversitesi’nden Kenneth S. Suslick ve Zheng Li tarafından inşa edilen yeni taşınabilir cihaz, 20 renkten oluşan basılmış plastik bir şerit kullanıyor; bu şeritlerle temas ettiklerinde renk değiştirme kabiliyeti için özel kimyasallar seçtiler. Gaz karışımları şerit üzerindeki boyalarla etkileşime girdiğinde, benzersiz renk desenleri oluştururlar.
Araştırmacılar, çürümüş etten yayılan dört gaz tespit etmeyi başardı: hidrojen sülfür, dimetil sülfür, trimetilamin ve kadavra. Bir dijital kamera çipi, farklı gazların konsantrasyonlarını belirlemek için şeritteki renklerin desenini ve yoğunluğunu analiz eder. Analitlerin doğrudan test edilmesi, cihazın 8 ppb’de hidrojen sülfür, 33 ppb’de dimetil sülfür, 4 ppb’de trimetilamin ve insan burnu tarafından saptanamayan 7 ppb seviyelerinde kadavrilliği tespit edebildiğini gösterdi.
Dana sığır etinden (solda) ve domuz eti örneklerinden (sağda) oluşan koku yeni bir tazelik sensöründe benzersiz renk desenleri üretir. 48 saat boyunca, oda sıcaklığında depolanan örnekler (üstteki dört sıra), bozulmayla ilişkili bileşikleri giderek artan bir şekilde verirken, bir buzdolabında (alttaki dört sıra) depolananlar bu kadar çabuk gidermez.
Ardından, araştırmacı sensörü, soğutulmuş ve soğutulmamış sığır eti, tavuk, balık, domuz ve karides numunelerindeki buhara iki dakika maruz bıraktı. Oda sıcaklığında depolanan etler için, renk oluşumu dört gün boyunca değişerek gaz birikimini belirtir. Soğutulmuş etler için, renk örüntüsü önemli ölçüde değişmedi, bu da daha düşük bozulma anlamına geldiğini gösteriyor. Birden fazla numunedeki testleri istatistiksel olarak analiz ederek, araştırmacılar et numunelerini taze, daha az taze veya bozulmuş olarak kategorize etmek için renk testlerini kullanabilir.
Et denetmenleri ve distribütörlerine ek olarak, Suslick tüketicilerin cihazı akıllı telefon ve özel bir uygulama ile kullanabileceğini belirtti. Teknolojiyi ticarileştirmek için bir şirket olan iSense’i kurdu.
Kaynak : acs.org
Haberi Çeviren : Zehra Oruç
Üniversite : Mersin Üniversitesi (Lisans Öğrencisi)
Bölüm : Kimya Mühendisliği
Mail : z.oruc3363@gmail.com
Not : Haberlerin dergi yönetimi ile çevirene haber verilmeksizin yayınlanması, kopyalanması, kendi web sitenize eklenmesi kesinlikle yasaktır. Bir yerde yayınlamayı düşünenler iletisim@inovatifkimyadergisi.com adresine ve de haberi çeviren arkadaşımıza mail atarak durumu belirtmeleri gerekmektedir.