Türkiye’de kaya gazı adı altında dünyada nadir bulunan helyum-3 mü toplanıyor?
Kaya gazı ile ilgili bir iddia gündeme bomba gibi düştü. Türkiye’de kaya gazı adı altında dünyada nadir bulunan helyum-3 mü toplanıyor?
40 ton helyum-3’ten ABD’nin bir yıllık elektrik ihtiyacını karşılayabilecek bir enerji ortaya çıkıyor. Helyum-3, ABD’nin uzay çalışmalarında en çok takip ettiği gazların başında geliyor. Türkiye’de helyum-3 ile ilgili test laboratuvarlarının ve ruhsat tarifinin bile bulunmaması kaya gazı ile ilgili iddiaları daha vahim bir hale getiriyor. Bilindiği üzere 2012 yılında Diyarbakır-Silvan’da 4 bin metre derinliğinde kuyular açılarak kaya gazı aranmıştı. Ve bu sondaj aramalarının masraflarının tamamı Shell tarafından karşılanmıştı.
ABD’nin Kaya Gazı İlgisi
Helyumun her gaz ortamında, petrol türevlerinin bulunduğu ortamlarda bulunan bir gaz olduğunu anımsatan enerji uzmanı, kaya gazı aramalarında da helyum-3’ün aranma ihtimalinin yüksek olduğunu vurguladı.
Bütün Masrafları Shell Karşılamıştı
Bilindiği üzere Türkiye Petrolleri A.O (TPAO), Shell ile birlikte 2012 yılında Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde kaya gazı araştırmasına başlamıştı. Bu bölgede 4 bin metre derinliğinde kuyu açılmıştı. Ve TPAO’nun Shell ile yaptığı anlaşma gereği sondaj masraflarının tamamının Shell tarafından karşılanacağı açıklanmıştı. Enerji uzmanının kaya gazı ile ilgili gündeme getirdiği iddialar, 2012 yılında Diyarbakır-Silvan’da açılan kaya gazı sondaj kuyularının sorgulanmasına neden oldu.
Türkiye’de Tarifi Bile Yok
“Kaya gazı aramada kalmanın şöyle bir avantajı var. Helyum-3 zaten miktarı az olan ama değeri çok yüksek olan bir gazdır. Kaya gazı arama sırasında numune alır gibi helyum-3’leri alır alır, çeker gidersiniz ve arama sürekli devam eder.”
Kaynak : milligazete.com.tr