Nanopartiküller Tarafından Verilen İlaç Kombinasyonu, Melanom Tedavisine Yardımcı Olabilir

Penn State Tıp Okulu araştırmacılarına göre, ilaçların bir kombinasyonunu nanopartikülle ileten yeni bir ilaç sınıfının ilki, melanomun tedaviye dirençli kalmasını önleyebilir.

CelePlum-777, bir anti-inflamatuar olan Celecoxib’in ve bir zehir olan Plumbagin’in belli bir oranda birleşiminden oluşur. İlaçları birleştirerek, hücreler, bir aktif içerikten daha fazlasına sahip olma etkisinin üzerinden gelmekte zorluk çekerler.

Celecoxib ve Plumbagin belli bir oranda kullanıldıklarında, melanom hücrelerini yok etmek için işbirliği içine girerler. Araştırmacılar, nanopartiküller olarak bilinen mikroskobik partikülleri kullanarak ilaçları direk kanser hücrelerine ulaştırdı. Bu partiküller bir saç telinin genişliğinin birkaç yüz katı kadar küçüktür ve ilaçlarla yüklenebilir.

Farmakoloji asistan profesörü ve çalışmanın baş yazarı Raghavendra Gowda: ‘’Çoklu ilaçları nanopartiküllere yüklemek, çoklu kanser hücrelerini, rol almaları ve optimal kanser hücresini yok eden oranda serbest bırakıldığı parçacıklı konuma iletmek için yenilikçi bir yaklaşımdır. ‘’ dedi. ‘’Diğer bir avantaj da ilaçları birleştirerek, her birinin düşük konsantrasyonlarını, daha etkili ve daha az zehirli şekilde kullanılabilmesidir.’’

Celecoxib ve Plumbagin ağızdan alınamaz çünkü etken maddeler vücuda bu şekilde iyice giremez ve zehirlilik sebebiyle de ihtiyaç duyulan oranda beraber kullanılamaz.

CelePlum-777, zehirlilik olmadan damardan enjekte edilebilir. Küçük boyutu sebebiyle, kanser hücrelerini yok etmek için etken maddeyi saldığı tümörün içine yığılır. Araştırmacılar, sonuçlarını Molecular Cancer Therapeutics and Cancer Letters dergisinde raporladılar.

Penn State Melanom ve Cilt Kanseri Merkezi yöneticisi; Penn State Kanser Enstitüsü üyesi; farmakoloji, patoloji, dermatoloji ve cerrah profesör; yardımcı yazar Gavin Robertson: ‘’Bu ilaç, direnç geliştirme olasılığını azaltma potansiyeline sahip, melanoma hücrelerini daha etkili bir şekilde yok etmek için birden fazla ajan ile yüklenmiş yeni bir sınıfın ilki.’’ dedi. ‘’Klinikte bugün bunun gibi başka bir ilaç daha yok ve melanom tedavisinde sıradaki atılım, bunun gibi bir ilaçtan geleceğe benziyor.’’

Araştırmacılar, CelePlum-777’nin, kültür kabında ve fare damarından enjekte edilmiş tümörlerinde büyüyen kanser hücrelerini yok etmesinin sonuçlarını göstermişlerdir. İlaç, faredeki tümör gelişimini, belirlenmiş bir yan etki olmadan önlemiştir ve proteinleri kontrolsüz kanserli hücre büyümesine olanak vererek önlemiştir.

CelePlum-777’nin insanlarda klinik araştırmalarla test edilebilmesi için Gıda ve İlaç İdaresi tarafından daha fazla araştırma yapılması gerekiyor. Penn State, bu keşfi patent altına aldı ve bir sonraki FDA gereklilik testlerini gerçekleştirecek Cipher Pharmaceuticals’a lisansladı.

Kaynak : sciencedaily.com

846 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!