Akıllı Kompozitler İlaç Taşınımının Yolunu Aydınlatır

Yeni yakın kızılötesi, kontrollü bir şekilde terapatik ajanları ileten kompozit bir sisteme dayanan lipojel teknolojisine yanıt vermektedir. Sistemik yan etkileri en aza indirgeyerek tedavinin vücudun içinde tam olarak ihtiyaç duyduğu durumlarda alan ilaç taşıyıcı sistemler modern tıbbın “kutsal kapısı”dır. Şimdi bir araştırmacı ekibi, bir lazerle tetiklendiğinde vücuda ilaçlar salgılayan, tamamen biyolojik olarak parçalanabilen akıllı kompozit ileri sürdü [Martín-Saavedra et al., Acta Biomaterialia 61 (2017) 54-65].

İlaç salınım sistemleri için, özellikle istenmeyen yan etkilere neden olan antikanser tedavileri için birçok farklı yaklaşım araştırılmaktadır. Ancak, ısıya duyarlı lipozomların, ısıda yakın kızıl ötesi radyasyonuna infrarede (NIR) dönüşebilen inorganik nanopartiküllerin ve doğal protein fibrinine dayanan bir polimer matrisinin kombinasyonu, Nuria Vilaboa ve Francisco Martín-Saavedra’nın yaklaşımına işaret eder.

“Yaklaşımımız, klinik amaçlarla onaylanan ilk ilaç salınım sistemi olan lipozom teknolojisini, yakın kızılötesi ışığına yanıt veren” akıllı “hidrojellerle bütünleştiriyor” diyorlar.

İlk olarak, University Hospital La Paz-IdiPAZ, CIBER-BBN, Zaragoza Üniversitesi, Trinity Koleji Dublin, İrlanda’daki Cerrahlar Krallığı, Utrecht Üniversitesi ve Utrecht Üniversitesi Tıp Merkezi Utrecht’den gelen ekip, kanser önleyici ilaç olan doksorubisinin (kemoterapik bir ilaç türü) ısıya duyarlı lipozomlar – fosfolipitler olarak bilinen yağlı moleküllerden yapılmış yuvarlak kesecikleri yaygın olarak kullandı. Daha sonra, ilaç yüklü lipozomlar ve boşluklu altın veya bakır sülfit nanopartikül transdüserler bir fibrin hidrojel matrisi içine dahil edildi. Kombinasyon, ilaç molekülleri ve ısıya duyarlı nanotransdüserlerle yüklü, biyolojik olarak parçalanabilen enjekte edilebilir biyomalzeme üretir.

Jel, vücut sıcaklığında polimerleştiği yerde vücuda verildikten sonra, ilaç salınımı nanotransdüserler tarafından absorbe edilen ve ısınmaya dönüştürülen yakın kızılötesi lazer ışığı ile tetiklenebilir. Bölgesel ısıtma, lipozomların erime sıcaklığını aştığında, ilaç taşınımı serbest bırakılır.

Kompozitte depolanan lazer enerjisinin miktarını modüle ederek, ışınlama düzeni, NIR-nanotransduserlerin konsantrasyonu ve lipojeldeki ışınlanmış alanın miktarı, salınan ilaç miktarı tam olarak tanımlanabilir “diye açıklıyorlar.

Araştırmacılar, NIR lazer ışığının biyolojik dokunun birkaç santimetresine nüfuz edebileceğini veya ulaşılması daha zor dokuları hedeflemek için optik elyaflarla birlikte kullanılabileceğini düşünüyor.

Vilaboa, ’Teknolojimiz, çoğunlukla polimerik bileşenin parçalanmasına bağlı olan, çoğu durumda başlangıçtaki yetersiz salınım veya aşırı doz aşımına neden olan kompozit ilaç salınım sistemleri sorunlarının üstesinden gelebilir “, diye belirtiyor.

Araştırmacılar, şimdi NIR’e duyarlı lipojellerin tümör büyümesini kontrol edip etmediğini belirlemek için klinik öncesi testler yapmayı planlıyorlar.

Kaynak : materialstoday.com

1.267 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!