Alman Bilim Adamları Nefes Alabilen Yüksek Teknolojili Tekstiller Yapıyor

Alman Bilim Adamları Nefes Alabilen Yüksek Teknolojili Tekstiller Yapıyor

Fotoğraf : Christian Wißler / Bayreuth Üniversitesi / Steffen Reich M.Sc, Bayreuth Üniversitesi’nde doktora öğrencisi olan küçük gümüş tellerle dispersiyon üretiyor.

Bayreuth Üniversitesi, Şangay’daki Donghua Üniversitesi ve Nanjing Ormancılık Üniversitesi’ndeki bilim adamları, elektrik ileten, esnek ve nefes alabilen dokusuz malzemeler (non-woven) yaptı. Bu, güneş ışığını sıcaklığa dönüştüren veya giyilebilir elektronik cihazlara elektriği veren cihazlar gibi konforlu yüksek teknoloji giysilerin kullanılmasının mümkün olduğu anlamına geliyor.

Bilim adamları, bulgularını npj Flexible Electronics Gazetesi’nde yayınladı.

Elektrik ileten tekstil materyalleri, günlük kullanım için tehlikeli olabilmektedir. Bu malzemeler, hava geçirgenliği düşük, rahatsız edici ve katıdır.

Andreas Greiner’in Bayreuth Üniversitesi’ndeki araştırma ekibi ve Çinli ortakları, günlük kullanım için uygun olan giysilerden beklenen diğer tüm özelliklere sahip elektrik iletken dokusuz malzemelerin üretiminde başarılı oldular. Bu malzemeler esnek olduğundan duruşlardaki hareket ve değişikliklere uyum sağlayabilmektedir. Buna ek olarak, hava geçirgen olduklarından cildin doğal nefes almasına müdahale etmezler.

Bu özelliklerin kombinasyonu özel bir üretim prosesine dayanır. Genel üretim yöntemlerinin aksine, metal kablolar bitmiş tekstillere eklenmemiştir. Daha ziyade bilim insanları, yıllarca dokusuz kumaşlar üretmek için kullanılan klasik elektro-eğirmeyi modifiye etmişlerdir: kısa elektro-spun polimer elyaflar ile sadece 80 nanometre çapında az miktarda minik gümüş teller bir sıvı içinde karıştırılır. Daha sonra, bunlar filtrelenir, kurutulur ve biraz ısıtılır. Bileşim doğruysa, elde edilen dokunmamış malzeme çok yüksek derecede elektrik iletkenliği sergilemektedir.

Bu, özellikle akıllı kıyafetler (veya giyilebilir malzemeler) alanında, yenilikçi uygulamalar için bir çeşit olanak sunar. Örneğin gündelik giysiler, yakalanan güneş ışığının sıcaklığa dönüştüğü, tekstillerin kendilerini ısıtacağı şekilde güneş pilleri ile donatılabilir. Cep telefonları, kameralar, mini bilgisayarlar ve diğer giyilebilir elektronik cihazlar, tekstil içerisine konularak şarj edilebilir. Kıyafetlere yerleştirilen sensörler sporculara ve eğitmenlere önemli spor ve sağlık verilerine sağlayabilir veya aile ve arkadaşlarına konumları ile ilgili bilgi verebilir.

Bayreuth Üniversitesi’nden Makromoleküler Kimya başkanı Greiner, “Giysilere ek olarak, bu benzer işlevler koltuklar veya uçak ve arabalardaki tekstil malzemelerine de kolayca kurulabilir” diye açıklıyor. Yeni çalışmanın baş yazarı olan doktora araştırmacısı Stephen Reich, “İletken tekstili üretimini esas alan yaklaşımımız, prensip olarak birçok farklı sisteme uygulanabilir” diyor. Örnek olarak dokunmamış malzemelerde elektrot olarak kullanılan mikrobiyal yakıt hücreleri Bayreuth araştırma projelerini aktardı.

Araştırma bulguları, Bayreuth Üniversitesi, Şangay’daki Donghua Üniversitesi ve Nanjing Ormancılık Üniversitesi işbirliği ile sonuçlandı. İki yıl önce Bayreuth Üniversitesi, Donghua Üniversitesi ile tekstillerin araştırılması ve geliştirilmesi önceliği bulunan bir işbirlik antlaşması imzaladı. (SV)

Kaynak : technicaltextile.net

1.033 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!