Almanya, “Yapay Güneş” ile Hidrojen Parçalayacak
Almanya’daki bilim insanları, Perşembe günü üzerinde çalıştıklarını açıkladıkları “dünyanın en büyük yapay güneşini” denemeye aldı.
Almanya’daki bilim insanları, Perşembe günü üzerinde çalıştıklarını açıkladıkları “dünyanın en büyük yapay güneşini” denemeye aldı. Cihazın, iklim ve çevre dostu yakıtları desteklemesi ve daha verimli bir ışık kaynağı olması bekleniyor.
Dev bir arı kovanını andıran yapısıyla 149 adet spot ışığının bir araya gelmesinden oluşan “Synlight” adlı cihaz, Cologne’un 30 kilometre batısında bulunuyor. Cihazın içerisindeki ışık kaynaklarının ise normal hayatta natürel güneş ışığını yansıtabilmek için sinemalara konduğu belirtiliyor.
Almanya Hava- Uzay Merkezi’nde görevli bilim insanlarınca tasarlanan 20×20 cm’lik spotlarla cihaz, 10 bin solar radyasyon gücünde aynı yüzeye yansıyan ışığı elde edebilecek. Bu da yüzeyin yaklaşık 3 bin Celsius’a kadar ısınabileceği anlamına geliyor.
Bu ısının diğer bir çalışma alanı ise hidrojen üretmenin yeni ve denenmemiş bir yolunu keşfetmek olabilir. Araştırmanın başındaki isim Bernhard Hoffschmidt yaptığı açıklamada, hidrojenleri bu şekilde üreterek karbon emisyonlarının yakılmasının önüne geçilebileceğini vurgulamıştı.
Yapılan deneylerin ve cihazın maliyetinin ise 3.5 milyon Euro civarında olacağı ve dört saatlik deney süresinde dört kişilik bir hanenin bir yılda kullanabileceği elektrik kadar harcama yapacağı belirtiliyor.
Kaynak : haberler.com