Alzheimer Hafızası ve Beyin Fonksiyonlarındaki Keşif

Alzheimer Hafızası ve Beyin Fonksiyonlarındaki Keşif

St Andrews ve Edinburgh Üniversitelerindeki bilim adamları, gelecekteki tedaviler için umut vaat eden, beyinde Alzheimer’ın başladığı bölgenin fonksiyonlarını keşfetmişlerdir.

Alzheimer hastalığı, Birleşik Krallık’ta 520.000’den fazla insanın muzdarip olduğu en yaygın akıl hastalığı türüdür.

Bu ilerlemeli rahatsızlığın (beyindeki hafıza ağlarının dejenerasyonunu sonucu gerçekleşen) ilk belirtileri, başımıza gelenleri hatırlamaktaki problemlerdir. Bu tür belleğe epizodik hafıza denir.

Current Biology dergisinde yayımlanan yeni araştırma, beyinde Alzheimer rahatsızlığında değişiklikler gösteren bir bölge ilk kere ele alınmaktadır. Lateral entorhinal korteks (LEC).

LEC, beyindeki diğer bölgeler ile kompleks bağlantı ağları oluşturan ve farklı hafıza işlevlerine sahip alt sistemler içeren hücre katmanlarından oluşmaktadır.

Edinburgh Üniversitesi’nden Dr. Brianna Vandrey liderliğindeki araştırma ekibi, LEC katmanlarından biri ile hipokampus arasındaki belirli bir bağlantının işlev bozukluğundan dolayı, epizodik hafızanın etkilendiğini ancak daha basit hafıza biçimlerinin etkilenmediğini keşfetmişlerdir.

St Andrews Üniversitesi, Nörolojik Bilimler ve Fizyoloji Okulu’ndaki Dr. James Ainge “Bu araştırma, Alzheimer hastalığında nörodejenerasyonun önlenmesi için tedaviler ve stratejiler geliştirirken bize çok özel bir hedef belirlediği için önem arz etmektedir,” demiştir.

Alzheimer’ın erken aşamalarını anlamak ve beyindeki dejenerasyonu önleyebilecek tedaviler geliştirmek için, beynin epizodik belleği nasıl desteklediğini ve beyindeki bir hasarın nasıl epizodik hafıza eksikliklerine yol açabileceğini incelemek önemlidir.

Makaleyi görüntülemek için “Lateral Entorhinal Korteks’in 2. Katmanındaki Fan Hücreleri Epizodik Benzeri Hafıza için Önemlidir” buraya tıklayın.

Kaynak: phys.org

435 Kez Okundu

Tolgahan Özer

14 Şubat 1997 tarihinde Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde doğdu. 2015 yılında ortaöğretimini tamamladı ve aynı yıl Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde İngilizce eğitim görmeye hak kazandı. 2016 – 2017 yılları arasında Tema Vakfı'nda çeşitli faaliyetlerde bulundu ve Çanakkale bölgesinde yaklaşık 4000 fidanı ve binlerce meşe palamudunu toprak ile buluşturmaya ön ayak oldu. Sürmekte olan lisans eğitimi içerisinde ikinci üniversite olarak Anadolu Üniversitesi, Web Tasarımı ve Kodlama bölümünü tercih etti. 2018 yılının eğitim döneminde üniversitede bulunan Araştırma ve Uygulama Hastanesinin Tıbbi Genetik Laboratuvarında kısmi zamanlı olarak çalışmaya başladı. Moleküler sitogenetik, kanser araştırma ve gıda bilimi ve teknolojileri araştırma laboratuvarlarının yanı sıra analitik kimya laboratuvarında da staj gördü. Kimyaya olan ilgisini ve bilgisini artırmak, yabancı dilini daha kaliteli bir seviyeye taşımak adına, Ocak 2019’da, gönüllü olarak İnovatif Kimya Dergisi ekibine katıldı.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!