Alzheimer Hastalığı ile İlişkili Yeni Epigenetik Belirteçler Keşfedildi

Alzheimer Hastalığı ile İlişkili Yeni Epigenetik Belirteçler Keşfedildi

Amerika’daki Brigham & Kadın Hastanesi’nden, Harvard Tıp Okulu’ndan, Dana Farber Kanser Enstitüsü’nden ve Çin’deki Fudan Üniversitesi’nde bulunan Şangay Tıp Fakültesi’nden bir grup araştırmacı Alzheimer hastalığına ilişkin epigenetik belirteçler keşfetmişlerdir. Science Advances dergisinde yayımlanan araştırmada, keşifler ve Alzheimer hastalığına sahip olan ve olmayan hastaların deri kültürlerindeki metilasyonlar açıklanmaktadır.

Yıllar süren emeğe ve sayısız harcamaya rağmen araştırmacılar, akıl hastalığının en yaygını olan Alzheimer hastalığını tedavi edememişler idi. Yine de hastalık hakkında birçok şey öğrenmişlerdir. Daha önceki araştırmalar bunun kalıtsal bir hastalık olmadığını göstermişlerdir, ancak araştırmacılar, epigenetiğin hastalık üzerinde rol oynayabileceğinden şüpheleniyorlar. Durumun aslını öğrenmek adına, bir DNA nükleotidine bir metil grubunun eklendiği DNA metilasyonu üzerine çalışma hazırlamışlardır. Oluşan değişikliklerin DNA’nın kendisini değil gen ifadesini etkilediğini keşfetmişlerdir.

Metilasyon konusunda daha çok bilgi edinmek ve hastalık ile ilişkili sorunun bu olduğunu öğrenmek adına araştırma grubu, Alzheimer hastalığına sahip ve sahip olmayan gönüllü kişilerden pluripotent deri kök hücresi toplamışlardır. Grup daha sonra kök hücreleri sinir hücrelerine dönüştürüp, karşılaştırmak amacı ile DNA metilasyonundaki değişimleri takip etmiştir.

Araştırmacılar belirtmiştir ki, keşfettikleri modifikasyonların testi ve çok sayıda klinik örnek ile karşılaştırılması, epigenetik değişimlerin gerçekleştiği 27 genom bölgesini ortaya çıkartmıştır. Ayrıca bulunan bölgelerin Alzheimer hastalığına özgü olduğunu ve yaş ile ilişkili olmadığını da belirtmişlerdir. Araştırma ekibi, “ipucu” olarak nitelendirdikleri bölgelerin daha erken yaşlardaki hastalarda, hastalığın erken teşhisi için uygun olabileceğini de ifade etmiştir. Keşfedilen bölgelerin ifadesinin, muhtemelen Alzheimer hastalığının ilerlemesinde bir rol oynadığını belirten kanıtlar ile araştırmayı sonlandırmışlardır. Ancak konuya ilişkin şüphelerin ortadan kaldırılması adına daha fazla çalışmanın gerekli olduğunu kabul etmektedirler.

Makaleyi görüntülemek için “Metile Olmuş DNA Sitozinin Alzheimer Hatalığı ile İlişkili Epigenetik Bölgeleri” buraya tıklayın.

Kaynak : phys.org

500 Kez Okundu

Tolgahan Özer

14 Şubat 1997 tarihinde Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde doğdu. 2015 yılında ortaöğretimini tamamladı ve aynı yıl Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde İngilizce eğitim görmeye hak kazandı. 2016 – 2017 yılları arasında Tema Vakfı'nda çeşitli faaliyetlerde bulundu ve Çanakkale bölgesinde yaklaşık 4000 fidanı ve binlerce meşe palamudunu toprak ile buluşturmaya ön ayak oldu. Sürmekte olan lisans eğitimi içerisinde ikinci üniversite olarak Anadolu Üniversitesi, Web Tasarımı ve Kodlama bölümünü tercih etti. 2018 yılının eğitim döneminde üniversitede bulunan Araştırma ve Uygulama Hastanesinin Tıbbi Genetik Laboratuvarında kısmi zamanlı olarak çalışmaya başladı. Moleküler sitogenetik, kanser araştırma ve gıda bilimi ve teknolojileri araştırma laboratuvarlarının yanı sıra analitik kimya laboratuvarında da staj gördü. Kimyaya olan ilgisini ve bilgisini artırmak, yabancı dilini daha kaliteli bir seviyeye taşımak adına, Ocak 2019’da, gönüllü olarak İnovatif Kimya Dergisi ekibine katıldı.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!