Antarktika 40 Yıl Öncesine Göre Yılda Altı Kat Daha Hızlı Eriyor

Antarktika 40 Yıl Öncesine Göre Yılda Altı Kat Daha Hızlı Eriyor

Fotoğraf: UCI ve NASA JPL araştırmacıları geçtiğimiz günlerde Antarktika’daki 40 yıllık buz kütlesi dengesini değerlendirerek buz örtüsünün bozulmasını hızlandırdığını buldular. Joe MacGregor / NASA

Ulusal Bilimler Akademisi Bildirilerinde yayınlanan bir araştırmaya göre, Antarktika, 1979 ve 2017 yılları arasında yıllık buz kütlesi kaybında altı kat artış yaşadı. Kaliforniya Üniversitesi NASA’nın Jet İtme Laboratuvarı ve Hollanda Utrecht Üniversitesi’nden Glaciologlar ek olarak, hızlandırılmış erimenin bu dönemde küresel deniz seviyelerinin yarım inçten daha fazla artmasına neden olduğunu buldu.

UCI Dünya Sistem Bilimi Başkanı Eric Rignot, “Bu buzdağının sadece görünen kısmı, tabiri caizse,” dedi. “Antarktika buz tabakası erimeye devam ettikçe, önümüzdeki yüzyıllarda Antarktika deniz seviyesinde çok fazla yükseliş bekliyoruz.”

Bu çalışma için, Rignot ve ortakları kalan Antarktika buz kütlesinin şimdiye kadarki en uzun değerlendirmesini yaptı. Kırk yıl süren proje, coğrafi açıdan da kapsamlıydı; Araştırma ekibi, 176 havzayı ve çevre adaları kapsayan 18 bölgeyi inceledi.

Buz tabakası dengesini tahmin etmek için kullanılan teknikler, buzun okyanusta yüzmeye ve yataktan ayrılmaya başladığı topraklama hatlarında buzların buz deşarjı ile iç havzalarda kar yağışı birikiminin karşılaştırılmasını içeriyordu. Veriler, NASA’nın IceBridge operasyonu ile yaklaşık 350 metrelik bir mesafeden alınan oldukça yüksek çözünürlüklü hava fotoğraflarından elde edildi; birden fazla uzay ajansından uydu radarı interferometrisi; ve 1970’lerin başında başlayan devam eden Landsat uydu görüntüleri serisi.

Ekip, 1979 ve 1990 yılları arasında Antarktika’nın yılda ortalama 40 gigaton buz kütlesi döktüğünü fark etti. (Bir gigaton 1 milyar tondur.) 2009’dan 2017’ye, yılda yaklaşık 252 gigaton kaybedildi. Erime hızı kırk yılda çarpıcı bir şekilde arttı. 1979’dan 2001’e, on yılda ortalama 48 gigaton oldu. Bu oran 2001 – 2017 yılları arasında yüzde 280 artışla 134 gigaton’a yükseldi. Rignot, projenin kilit bulgularından birinin, Doğu Antarktika’nın son yıllardaki toplam buz kütlesi kaybına katkıda bulunduğunu söyledi.

“Doğu Antarktika’nın Wilkes Kara bölgesi, araştırmalarımızın gösterdiği gibi, 1980’lere kadar bile olsa, kitlesel kayıpta her zaman önemli bir katılımcı olmuştur” dedi.  “Bu bölge muhtemelen iklim değişikliğine karşı geleneksel olarak kabul edilenden daha duyarlıdır ve bunu bilmek önemlidir, çünkü Batı Antarktika ve Antarktika Yarımadası’ndan daha fazla buz tutar.”

Buz kütlesini en çok kaybeden bölgelerin sıcak okyanus suyuna bitişik olduğunu da sözlerine ekledi.

JPL’de kıdemli bir proje bilimci olan Rignot, “İklim ısınması ve ozon azalması bu bölgelere daha fazla okyanus ısısı gönderirken, on yıl içinde Antarktika deniz seviyesinin yükselmesine katkıda bulunmaya devam edecek” dedi.

Kaynak: sciencedaily.com

741 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!