Antarktika Kıtasına Düşen Göktaşı İzmir’de İnceleniyor

Antarktika Kıtasına Düşen Göktaşı İzmir'de İnceleniyor

Bingöl’ün Sarıçiçek köyüne 2 Eylül 2015’te düşen göktaşları, NASA ile Türkiye arasında bir uzay işbirliği yapılmasını da doğurdu. Ülkemizden 16 bin kilometre uzaklıkta Antarktika’da bulunan iki göktaşı, Sarıçiçek meteorlarını inceleyen Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü’ne gönderildi. ABD Houston’daki NASA Johnson Uzay Merkezi, buzul kıtada bulunan göktaşlarını, Doç. Dr. Ozan Ünsalan’ın iki yıldır sürdürdüğü çalışmalar kapsamında incelenmesi için Türkiye’ye gönderdi.

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Doç. Dr. Ozan Ünsalan, Antarktika’dan 60 yıldır toplanan göktaşı örneklerinin incelendiğini belirtti. Sarıçiçek köyüne ilk giden bilim insanı olan ve uzay madenciliği konusunda çalışmalarını sürdüren Doç. Dr. Ünsalan, şu bilgileri verdi:

“Portekiz’deki Coimbra Üniversitesi Kimya Bölümü’nden Prof. Dr. Rui Fausto’nun yürüttüğü çalışma kapsamında Antarktika’ya düşen 5’er gramlık iki göktaşı bize gönderildi. Sarıçiçek köyüne düşen göktaşları ile aynı türden olan ve Antarktika kıtasına düşen göktaşlarını (Howardite türü) ayrıntılı şekilde inceleyeceğiz. Başyazarlığımda 14’ü NASA’dan, 79 araştırmacının yer aldığı Sarıçiçek Meteoritleri Konsorsiyumu, Bingöl’deki göktaşının 4Vesta asteroitinin dış katmanından kopan bir parçaya ait olduğunu ilk defa kanıtlamıştı. NASA’nın asteroitlerinin yörüngelerine gönderdiği keşif uydularından alınan görüntüleri Sarıçiçek örnekleriyle uyumlu. Elimizde 4Vesta’dan kopan Sarıçiçek meteoritleri ve Antarktika’ya düşen meteoritler var. Karşılaştırmalı araştırmalarımız, bu asteroitlerin geçmişleri ve oluşumları hakkında daha ayrıntılı bilgileri ortaya çıkaracak. Bu araştırmalar bizi daha ileriye taşıyacak. NASA ile Türkiye’nin bu alanda ilk kez bir araştırma için bir araya gelmesi bizleri gururlandırdı.”

Makaleyle Bilim Dünyasına Sunulacak

Coimbra Üniversitesi Kimya Bölümü’nden Prof. Dr. Rui Fausto ve Dr. Bernardo Nogueira, Bulgar Bilimler Akademisi Fizikokimya Enstitüsü Elektron Mikroskopi ve Mikroanaliz Laboratuvarı’ndan Dr. Bogdan Ranguelov, Münih Devlet Mineraloji Koleksiyonu’ndan Prof. Dr. Melanie Kaliwoda ve Ege Üniversitesi Merkezi Araştırma Test ve Analiz Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden araştırma görevlisi Çisem Altunayar Ünsalan’ın da araştırmacı olarak yer aldığı Antarktika’ya düşen göktaşlarıyla ilgili çalışma makale haline getirilerek bilim dünyasına sunulacak.

Sarıçiçekliler de Gurur Duyuyor 

Bingöl Sarıçiçek köyüne düşen meteoru ilk bulan ve Türkiye’ye tanıtan Nezir Ergün ise, “Köyümüze düşen göktaşlarının dünya gündeminde olması bizi çok mutlu ediyor. Sarıçiçek’in bilimsel araştırmalarla ve uzayla anılması gurur verici” diye konuştu.

Kaynak : milliyet.com.tr

771 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!