Anti-tümör Etkili Kurkumin Ön İlâcı Geliştirildi

Anti tümör Etkili Kurkumin Ön İlâcı Geliştirildi

Fotoğraf : Kurkumin ön ilâcı temsili hedef gösterimi. Kaynak: KyotoU / Global İletişim

Zerdeçala benzeyen ve doğal bir molekül olan kurkumin, kanser klinik çalışmalarında kanser hastalarını tedavi etmek için kullanılmıştır. Anti-tümör etkileri kanıtlanmış olsa da kimyası ile ilgili zorluklar ilaç gelişiminin gecikmesine neden olmuştur.

Şimdi, Kyoto Üniversitesi’ndeki bir araştırma ekibi, anti-toksik, anti-tümör etkileri gösteren bir kurkumin ön ilâcı olan TBP1901’i geliştirmiştir.

Baş yazar Masashi Kanai, “Kurkumin uzun süredir baharat veya gıda boyası olarak kullanılıyor, bu nedenle minimum yan etki görmeyi bekliyoruz,” demiştir.

Doğal polifenol kurkumin, birçok klinik öncesi modellerdeki tümörlerde umut verici etkinlik göstermiştir. Bu tür çalışmalar, kanser hastalarında kurkumin’in oral formdaki etkisine dair ipucu vermektedirler.

Öte yandan şimdiye dek, kurkuminin düşük biyoyararlanımı ve dengeli olmayışı, klinik uygulamalarının önüne geçmiştir.

Kanai’nin ekibi, TBP1901’in kurkumin’e dönüştürülebilmesi için GUSB enzimini kullanarak bu sorunun üstesinden gelecek potansiyel bir yol bulmuşlardır. Araştırmacılar, bu dönüşümün GUSB mutant farelerde gözlemlenmeyeceğini varsaymışlardır. Ayrıca CRISPR-Cas9 yöntemi kullanarak kurkuminin temel terapötik hedefleri olduğunu da doğrulamışlardır.

Kanai, “Kurkumin ön ilâcı TBP1901’in kemik iliğinde kurkumine yüksek dönüşüm oranı, multipl miyelom ve lösemi gibi kemik iliğinde ortaya çıkan hastalıklar için klinik uygulamanın uygunluğunu göstermektedir,” demiştir.

Makale European Journal of Pharmacology‘de yayımlanmıştır.

Makaleyi görüntülemek için “Aglikon kurkuminin bir ön ilâç formu olan TBP1901’in farmakolojik karakterizasyonu ve terapötik hedefleri için CRISPR-Cas9 taraması” buraya tıklayın.

Kaynak: phys.org

869 Kez Okundu

Tolgahan Özer

14 Şubat 1997 tarihinde Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde doğdu. 2015 yılında ortaöğretimini tamamladı ve aynı yıl Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde İngilizce eğitim görmeye hak kazandı. 2016 – 2017 yılları arasında Tema Vakfı'nda çeşitli faaliyetlerde bulundu ve Çanakkale bölgesinde yaklaşık 4000 fidanı ve binlerce meşe palamudunu toprak ile buluşturmaya ön ayak oldu. Sürmekte olan lisans eğitimi içerisinde ikinci üniversite olarak Anadolu Üniversitesi, Web Tasarımı ve Kodlama bölümünü tercih etti. 2018 yılının eğitim döneminde üniversitede bulunan Araştırma ve Uygulama Hastanesinin Tıbbi Genetik Laboratuvarında kısmi zamanlı olarak çalışmaya başladı. Moleküler sitogenetik, kanser araştırma ve gıda bilimi ve teknolojileri araştırma laboratuvarlarının yanı sıra analitik kimya laboratuvarında da staj gördü. Kimyaya olan ilgisini ve bilgisini artırmak, yabancı dilini daha kaliteli bir seviyeye taşımak adına, Ocak 2019’da, gönüllü olarak İnovatif Kimya Dergisi ekibine katıldı.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!