Antibakteriyel Yüzeyler Yaratmak: Seramikler

Antibakteriyel Yüzeyler Yaratmak Seramikler

Fotoğraf: Antibakteriyel seramik örneği (active-ceramic.com)

“Güvenli seramikler: antibakteriyel yüzeyler” adlı yeni bir web seminerinde, enfeksiyonların yayılmasını azaltan malzemelere olan talebin artmasıyla gümüş kullanarak antibakteriyel özelliklere sahip seramik karo ve levhalar üretmenin yolları açıklandı.

Merkezi İsviçre’de bulunan malzeme ve yüzey çözümleri sağlayıcı şirket Metco’nun Başkanı Graziano Vignali, bakteriyel ve viral enfeksiyonları azaltmanın bir yolu olarak gümüşü ilk kullananların Romalılar olduğunu söyledi.

“Araştırmamızın 600’den fazla mikroorganizmaya karşı etkili olduğunu bulduk.”

Seramik ve cam endüstrisinde hammadde ve yarı mamul üretiminde uzmanlaşmış İtalyan şirketi Colorobbia’da Müdür Yardımcısı olan Dr Laura Niccolai, antibakteriyel kaplamalar geliştirmek için üzerinde çalıştıkları materyallerin nanopartikül yapısını açıkladı. Nanomateryal özelliklerin, kaplama olarak kullanıldıklarında yüzey özelliklerini arttırma ve akıllı yüzeyler oluşturma becerisi olduğunu da ekledi. Niccolai, bu etkiyi yüzeylerde nano gümüş (Ag+) kullanarak yarattıklarını söyledi.

“(Ag+) iyonları yüzeyde bulunan kaplamadan salınır ve bakteri zarları üzerinde etki ederek metabolizmayı durdurur ve çoğalmayı önler. Antibakteriyel etkiyi elde etmek için gümüş iyonlarının yüzeyde mevcut olması gerekir.”

Şirketin metal-gümüş ile işlevselleştirilmiş toz Alümina-silikat katkı maddesi, uyumlu bir seramik substrat üzerinde yerinde üretilen ve doğrudan sır öğütme işlemi sırasında kullanılan (Ag+) nanopartikülleri içerir.

Metal-gümüş nanopartikül süspansiyonu ise anti-viral ve anti-bakteriyel özellikler için sırasıyla bakır ve gümüşü bir araya getirir. Seramik karo pişirme aşamasından önce farklı konsantrasyonlarda formüle edilmiş kaplamalarda uygulanabilir.

Benzer şekilde, anti-mikrobiyal teknolojiler geliştiren bir şirket olan Microban International’ın Genel Müdürü Giorgio Rimini, seramik karolar ve sağlık ürünlerine yönelik işlemin gümüşün anti-bakteriyel özelliklerinden yararlanan minerallerin etkileşimli bir kombinasyonuna dayandığını açıkladı.

”Seramik katkı maddeleri tipik olarak fırınlamadan önce seramik sırın üst tabakasına gömülür. Bu, anti-mikrobiyal teknolojinin seramik ürünün yüzeyinde bulunan kirletici bakterilerle etkileşime girmesini ve bunları ortadan kaldırmasını sağlar.”

Vignali, Metco’nun NOBacter 05 teknolojisinin ürünün tüm ömrü boyunca antibakteriyel etkiye sahip olması için seramik gövdeye nasıl “aktif antibakteriyel merkezleri” dahil ettiğini açıkladı.

Vignali, “bir renk teknolojisini geliştirdik ve bu teknolojiyi birkaç yıldır karo seramik yüzeyinin ilk tabakası içindeki gövdeye nüfuz edebilen bir çözeltiyle beraber karo boyama işlemi için kullanıyoruz.” dedi.

“Pişirme sırasında uygulanması oldukça kolay olan su bazlı bir kompleks geliştirdik. Atomik haldeki gümüş serbest bırakıldığında karonun cam matrisine sabitlenmiş koloidal gümüş elde ettik.”

Antibakteriyel yüzeyler  birkaç yıldır üzerine çalışılan bir konudur. 2020’deki COVID-19 salgınıyla bu teknoloji birçok şirketin dikkatini çekti ve  bu alanda daha fazla gelişmeye yol açtı.

Kaynak: iom3.org

1.818 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!