Antibiyotik Direnci Mikroplastik Kirliliğinin Etkisidir

Antibiyotik Direnci Mikroplastik Kirliliğinin Etkisidir

Fotoğraf : Çok küçük olan mikroplastik ;biz fark etmeden vücudumuza girebilir.

Amerika’daki bilim insanları mikroplastik maddelerin; insanların antibiyotikler için daha dirençli olmasına sebep olduğunu söylüyor.

Texas Houston’da Rice Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, polistirenin insan sağlığı üzerine etkisini inceledi. Araştırma; yüksek antibiyotik direnci geliştiren bakteriler için mikroplastiklerin “rahat” bir ortam sunduğunu gösterdi.

Ve polistiren neredeyse her yerde bulunuyor – plastik kaplarda, kıyafetlerde, al-götür yiyecek paketlerinde ve poşet çaylarda- bunun anlamı; mikroplastikleri içeren bakterileri bir güzel mideye indiriyoruz.

Endişeli veren araştırmalar; insan organlarının mikroplastikleri absorbe edebildiği ispatladı ve artık vücutlarında, yetişkinlerden 15 kat daha fazla mikroplastik bulundurabilen bebekler için özel bir endişe var.

Bu yüzden eğer küçük plastik tanecikleri sistemlerimizin içine girme yolu bulursa ve antibiyotiğe dirençli bakteriler plastik tanecikleri kullanıyorsa, bağışıklık sistemimizin hastalıklarla mücadelesi daha da zorlaşıyor.

Antibiyotik Direnci Mikroplastik Kirliliğinin Etkisidir

Fotoğraf 2 : 100 nanometre ile 5 mikrometre çapında mikroplastik dağılımı

Plastik Tanecikler ve Bakteri Nasıl Karışır?

Plastik parçacıklar yaş aldıkça, antibiyotik direnci genlerin (ARGs) yayılmasına izin veren kimyasalları salar. Bu genler enfeksiyonla mücadele etme yeteneğini azaltan, insanlara antibiyotik direncini yayabilen bakteriyel kromozomları, fajlar ve plazmitlerle donanmıştır.

Pirinç Bazlı Nanoteknoloji Etkin Su Arıtma Merkezi Direktörü ve İnşaat ve Çevre Mühendisliği Profesörü olan George R. Brown; “Mikroplastik yaşlanmasının yatay ARG’yi geliştirdiğini keşfetmek, bizim için sürpriz oldu.” diyor.

Antibiyotik direncin yayılması, mikroplastik kirliliğinin gözden kaçırılmış bir potansiyel etkisidir.” – Pedro Alvarez (Bilim İnsanı)

Çalışma, Journal of Hazardous Materials’nde yayınlandı; 100 nanometreden 5 mikrometreye kadar çapa sahip olan mikroplastiklerin dağılımını buldu.

Antibiyotik direnci genellikle aşırı ya da yanlış antibiyotiğin kullanımına bağlanır. Fakat bu yeni çalışma antibiyotik olmadan da antibiyotiğe karşı bir direnç artışı olduğunu gösteriyor. Bakteriler plastik kirliliği sebebiyle daha ölümcül hale gelebilir.

Kaynak: euronews.com

899 Kez Okundu

Buse Çakmak

Bursa Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü'nden mezun olmuştur. Meraklı, sorgulamayı araştırmayı seven, öğrenmeye istekli bir bireydir. Güncel gelişmeleri takip edebilmek, okuyup öğrendikleri ile kendisini geliştirebilmek için; İnovatif Kimya Dergisi Haber Çeviri Ekibi'ne katılmıştır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!