Parkinson Proteini ve Büyüme Faktörü Arasındaki Çekişmeli Savaş

Parkinson Proteini ve Büyüme Faktörü Arasındaki Çekişmeli Savaş

Emory araştırmacıları, Parkinson hastalığına (PD) ilişkin, yapışkan ve bazen toksik bir protein olan alfa-sinüklein’in, önemli olan beyin büyüme faktöründen gelen sinyalleri engellediğini keşfetti. Sonuçların, PNAS’da yayınlanması planlanıyor.

Bulgu, alfa-sinüklein’in parkinson hastalığında beyin hücrelerine zarar veren nokta olduğunu ve nörotransmitter dopamini üreten beyin hücrelerinin neden dejenerasyona karşı daha savunmasız olduğunu açıklamaya yardımcı olduğuna dair kanıt ekledi.

Alfa-sinüklein, Parkinson hastalığının patolojik işareti olan protein kümeleri Lewy cisimciklerinin önemli bir bileşenidir. Ayrıca, alfa-sinüklein kodlayan genin duplikasyonları veya mutasyonları, bazı nadir ailevi vakalara neden olur.

Bu yazıda, Keqiang Ye, PhD liderliğindeki araştırmacılar, alfa-sinükleinin BDNF (beyin türevi nevrotrofik faktör) reseptörü olan TrkB’ye bağlandığını ve müdahale ettiğini gösterdi. BDNF, beyin hücrelerinin hayatta kalmasını sağlar ve Parkinson hastalarında yetersiz olduğu bilinmektedir. Nöronlara uygulandığında, BDNF, alfa-sinüklein’i TrkB’den uzaklaştırır.

Bu nedenle alfa-sinüklein ile BDNF arasında TrkB’ye üstünlük sağlamak için mücadele eden “çekişme” durumu var. Kültürel nöronlarda ve farelerde, alfa-sinüsein, BDNF’nin parkinson hastalığına bağlı hasarı taklit eden nörotoksinlerden beyin hücrelerini koruma kabiliyetini engellediğini ortaya koydu.

Daha önce, fazla alfa-sinüklein’in sinir fonksiyonunun diğer yönlerini, örneğin sinir iletici sentez ve yeniden şekillendirme sinapsları gibi yönleri bozduğu düşünülüyordu. Bilim adamları “oligomerik” alfa-sinüloinin (birbirine bağlı birkaç protein molekülünün) tek bir molekülden daha toksik olduğunu önermişlerdir.

Oligomerik alfa-sinükleinin, monomerik olmaktan çok TrkB ile daha sağlam bir şekilde ilişkili olup olmadığı bilinmiyor. Bununla birlikte, alfa sinüklein ile TrkB arasındaki etkileşim, toplanmış alfa-sinükleinin bol olduğu Lewy beden demanslı hastalardaki beyin örneklerinde görülebilmektedir ancak kontrol numunelerinde bulunmamaktadır.

Buna ek olarak, alfa-sinüklein ile TrkB arasındaki etkileşim, parkinson hastalığı için halihazırdaki tedavilere yanıt olarak ortaya çıkmaktadır. Dopamin üreten nöronlar, PD’deki dejenerasyona karşı daha duyarlıdır, çünkü dopamin kısmen hücreler içinde reaktif ve potansiyel olarak toksik bir kimyasaldır.

Ye’nin ekibi, alfa-sinükleini aşırı üreten farelerde, dopaminin bir metabolitinin DOPAL’ın alfa-sinüklein ile TrkB arasındaki etkileşimleri artırdığını keşfetti. DOPAL, alfa-sinüklein agregasyonunu teşvik etmek için önerildi. Bununla birlikte, DOPAL üretimini inhibe eden ilaç rasagilin, alfa-sinüklein / TrkB etkileşimini engelliyor.

Kaynak : medicalxpress.com

1.283 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!