Antibiyotik’te devrim yapan buluş

Bilim dünyası onu konuşuyor: 25 yaşındaki doktora öğrencisi Shu Lam antibiyotiklere dirençli bakterileri öldürmeyi başardı.

Penisilini keşfeden Alexander Fleming 1945 yılında yaptığı Nobel Ödülü konuşmasında, penisilinin
aşırı kullanımı sonucunda mikroorganizmaların antibiyotiğe direnç kazanma riski olduğundan söz etmişti, daha doğrusu uyanda bulunmuştu. Antibiyotik direnci insanlığın günümüzde karşı karşıya kaldığı bir sorun.

Antibiyotik direnci sorunu Melbourne Üniversitesinde doktora öğrencisi olan Shu Lam‘ın yeni bir keşfi ile çözülme aşamasında. Geliştirilen yöntemle herhangi bir antibiyotik kullanmadan antibiyotiğe dirençli bakteriler öldürülebiliyor. Lam, kısa protein zincirlerinden oluşan yıldız şeklinde bir polimer geliştirdi.

Polimerin şimdilik laboratuvar ortamında antibiyotiğe dirençli altı bakteri türü ile farede bulunan ve yine antibiyotiğe dirençli bir bakteri türü üzerinde etkili olmasının bile umut verici olduğu düşünülüyor. Lam keşfettikleri polimerin bakteriyel enfeksiyonları tedavi etmede etkili olduğunu söylüyor. Antibiyotik dirençli bir bakteri tarafından enfekte edilen farenin tedavisinde işe yaradığını belirtiyor. Ayrıca polimer sağlıklı hücrelere giremeyecek kadar büyük (10 nm) olduğundan sağlıklı hücrelere herhangi bir zarar vermiyor. Birbirine bağlı 16 ya da 32 noktalı yıldız bakteriye tutunuyor ve hücre duvarım yıkıyor. Polimer aynı zamanda iyonların sitoplazma zarına sızmasını sağlayarak bakterinin metabolizmasına zarar veriyor ve programlanmış hücre ölümüne yani apoptozise neden oluyor. Dünya Sağlık Örgütü dünyada her yıl antibiyotiğe dirençli bakteriler nedeniyle 700.000 kişinin öldüğünü tahmin ediyor ve bu rakamın 2050 yılında 10 milyona ulaşacağı düşünülüyor.

Bu nedenle Lam geliştirdikleri bu polimerin bir çözüm olmasını umut ediyor.

Kaynak : akilligundem.com

635 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!