Araştırmacılar, esnek elektronik alanında önemli bir atılım yapıyor

Elektronik cihazların temel bileşenlerinden biri olan yarı iletkenler birçok açıdan yaşamlarımızı geliştirmektedir. Cep telefonları, çamaşır makineleri ve otomobillerden tutun da gelişmekte olan internet gibi hemen hemen tüm modern cihazlara yerleştirilen aydınlatmalar, ekranlar, güneş modülleri ve mikroişlemcilere kadar birçok yerde bulunabilmektedirler. Araştırmacılar, daha iyi işlevsellik ve enerji verimliliği için cihazları yenilemek, özellikle çevre dostu prosesleri kullanarak bilhassa dünyada bol bulunan materyallerden üretim yapmak için daha iyi yollar aramaktadırlar.

Yüksek performanslı cihazlar yapmak için, elektrot ve yarı iletken tabakalar arasında her iki yönde de maksimum akımın akmasına izin veren düşük elektriksel direnç gösteren iyi omik taşıyıcılar gerekmektedir. Son zamanlarda National University of Singapore (NUS)’ten bir grup bilim adamı, organik ışık yayan diyotlar, güneş pilleri ve transistörler de dahil olmak üzere plastik elektroniklere üstün performans sağlamak için benzeri görülmemiş bir omik taşıma sağlayabilen iletken polimer filmlerini başarıyla geliştirdiler. Araştırma bulguları yakın tarihte Nature dergisinde yayınlandı.

Bu araştırmacıların keşfettikleri anahtar, genel olarak omik taşımanın yapılabilmesi için ihtiyaç duyulan ve istenen aşırı çalışma işlevlerine sahip polimer filmleri tasarlayabilmektir. İş fonksiyonu, bir elektronun film yüzeyinden vakum ortamına serbest bırakılması için gereken minimum enerji miktarıdır. Araştırmacılar, bugünlerde düşük maliyetteki çözeltilerden filmler üretmek için 5.8 elektron volta kadar yüksek ve 3.0 elektron volta kadar düşük iş fonksiyonlarına erişilebildiğini gösterdiler.

Cihaz araştırma ekibini yöneten NUS Fen Fakültesi Fizik Departmanı’ndan kıdemli bir araştırma görevlisi olan Dr Png Rui -Qi,  “Bu gibi malzemeleri tasarlamak için, karşılıklı dengelenmiş iyonlar kimyasal olarak bağlanıp elektronlar ve deliklerde dağılamayacağından mobil cihazlara eklenebilecek katkılı iyonik gruplara sahip iletken polimerler konseptini geliştirdik. ” diye açıkladı. “Sonuç olarak, bu iletken polimerler aşırı çalışma işlevlerine rağmen istikrarlı kalabiliyor ve istenen omik taşımayı sağlayabiliyorlar.”

Bu atılım, NUS Fen Fakültesi Kimya Bölümü’nden Doçent Chua Lay-Lay’ın liderliğindeki malzeme kimyası ekibi ile fizik bölümünden Doçent Peter Ho’nun liderliğindeki fizik ekibiyle Sumitomo Chemical Co. Ltd.’in yan kuruluşu Cambridge Display Technology Ltd’den bilim adamlarının ortak çalışmasının sonucudur.

Dr Png Rui-Qi, “omik taşımanın yapılmasına yönelik genel bir yaklaşım eksikliği, esnek elektronik sektörünün kilit bir darboğazı olmuştur. Bizim çalışmalarımız geniş bir yelpazedeki organik yarı iletken cihazlarda daha iyi performansa giden yolu açmak için bu sorunun üstesinden gelmektedir.” dedi. “Singapur önderliğindeki bu yenilik konusunda özellikle heyecanlıyız” diye de ekledi.

Doç. Dr. Chua, “Kimyagerlerin ve fizikçilerin yakın işbirliğiyle birlikte bu inovasyon mümkün hale getirilmiştir. Şimdi bu teknolojiyi daha da geliştirmek için endüstriyel ortağımızla birlikte çalışıyoruz. ” dedi.

Kaynak : sciencedaily.com

898 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!