Araştırmacılar, İnşaat Kumunun Parçalanmış Tek Kullanımlık Çocuk Bezleriyle Değiştirilmesini Öneriyor

Scientific Reports’ta yayınlanan bir araştırmaya göre, tek katlı bir ev yapmak için kullanılan beton ve harçtaki kumun %8’e kadarı, parçalanmış kullanılmış tek kullanımlık çocuk bezleriyle değiştirilebilir. Yazarlar, tek kullanımlık çocuk bezi atıklarının düşük ve orta gelirli ülkelerde düşük maliyetli konutlar için bir inşaat malzemesi olarak kullanılabileceğini öne sürmüşlerdir.

Tek kullanımlık çocuk bezleri genellikle odun hamuru, pamuk, viskon lifi ve polyester, polietilen ve polipropilen gibi plastiklerden üretilir. Büyük bir kısmı çöp sahalarında gömme veya yakma yoluyla bertaraf edilir.

Siswanti Zuraida ve ekip arkadaşları, yıkanmış, kurutulmuş ve parçalanmış tek kullanımlık bebek bezi atıklarını çimento, kum, çakıl ve suyla birleştirerek beton ve harç numuneleri hazırlamıştır. Bu numuneler daha sonra 28 gün kürlenmiştir. Yazarlar, kırılmadan ne kadar basınca dayanabileceklerini ölçmek için farklı oranlarda çocuk bezi atığı içeren altı örneği test etmiştir.

Ardından, Endonezya inşaat standartlarına uygun 36 metrekarelik bir ev inşa etmek için ihtiyaç duyulacak bir dizi inşaat malzemesinde tek kullanımlık çocuk bezleriyle değiştirilebilecek maksimum kum oranını hesaplamışlardır.

Yazarlar, tek kullanımlık çocuk bezi atıklarının, üç katlı bir evde kolon ve kirişler oluşturmak için kullanılan beton için gerekli olan kumun %10’a kadarı ile değiştirilebileceğini bulmuşlardır. Tek katlı bir ev için bu oran, beton kolon ve kirişleri için gerekli olan kumun %27’si kadarıdır. Bölme duvarlarda harç için gerekli olan kumun %40’a kadarı tek kullanımlık çocuk bezleriyle değiştirilebilirken, zemin ve bahçe döşeme harçlarında bu oran %9’dur. 36 metrekarelik bir yerleşim planına sahip tek katlı bir ev inşa etmek için gereken tüm beton ve harç yapı malzemelerindeki kumun %8’e varan oranı, -1,7 metreküp atığa eşdeğer- tek kullanımlık çocuk bezi atığıyla değiştirilebilir.

Yazarlar, bulgularının daha geniş bir şekilde uygulanmasının, bebek bezi atıklarının büyük ölçekli toplanması, sterilize edilmesi ve parçalanması için süreçlerin geliştirilmesinde hükümet ve atık arıtmadaki paydaşların katılımını gerektireceğini belirtmektedir. Ek olarak, çocuk bezi atıklarının bir inşaat malzemesi olarak kullanılmasına izin vermek için inşaat yönetmeliklerinin değiştirilmesi gerekecektir.

Kaynak: techxplore.com

632 Kez Okundu

Hacer Demir

27 Nisan 1993’te Bursa’da doğdu. Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü ve Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Marka İletişimi bölümü mezunu. UÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü'nde yüksek lisans yapıyor. İlgi duyduğu alanlarda eğitim ve programlara katılmayı, yeni şeyler öğrenmeyi ve kendini geliştirmeyi seviyor. Yenilikçi haberleri takip etmeyi ve çeviri yapmayı sevdiği için 2017 yılından bu yana İnovatif Kimya Dergisi ekibinde yer alıyor.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!