Asit Vücudu Eritebilir mi?

Yakın tarihte izlerini kapatmak için kimyayı kullanan katillere rastladık.

Arrhenius, Brønsted-Lowry, Lewis … Kimyagerlerin asitleri bazlardan ayırt etmek için birçok yolu var. Adli bilim adamlarının kendilerine has bir yolu var – asitler yumuşak dokuları, saçları, çivileri, dişleri ve kemiği nasıl yok ediyorlar?Bu ilgi sadece, başkahramanlarından birinin ceset imha etmek için hidroflorik asit kullandığı Breaking  Bad gibi TV programları ile alakalı değil; Katillerin izlerini nasıl kapatmaya çalıştıkları konusunda dikkatli bir çalışmada pratik bir amaca hizmet ediyor.

Suç tarihi, vücut imhası için kimyasalların kullanıldığı müthiş hikayeler ile doludur. 1940’ların ortalarından sonlarına kadar, İngiltere’nin en meşhur katillerinden John Haigh, sülfürik asidi kullanarak, en az altı kurbanın cesetlerini yok etmiştir. Bu yöntem, “asit banyosu katili” olarak adlandırılmasına neden olmuştur. 2000 yılında çekilen Traffic filminin hikayesine ilham kaynağı olan gerçek hayatta bir kartel olan Arellano-Félix Organization, rakiplerin cesetlerini atmak için sodyum hidroksit havuzları kullandı. 2003 yılında Amerikalı biyokimyacı Larissa Schuster, kocasından kurtulmak için hazırladığı zekice bir planda hidroklorik asit kullandı.

Yumuşak doku söz konusu olduğunda, büyük biyomoleküllerin (proteinler, lipidler, karbonhidratlar ve nükleik asitler) hidrolizi yoluyla asitler ve bazlar (tipik olarak H2SO4, HC1, NaOH ve KOH)  ve muhtemelen daha küçük birimlerin yıkılması mümkündür. Alkalin hidrolizinin, asit içeren teknikler üzerinde etkili olduğu düşünülmektedir ve muhtemelen, proteinlerin yapısal bütünlüğü için önemli olan disülfür bağlarının bölünmesinin artması nedeni buna sebeptir.

Bu daha iyi parçalanma aynı zamanda saçların ve tırnakların asitten neden daha hızlı bozulduğunu da açıklar. Saç esas olarak, amino asit sistein ile dolgulu keratin proteinlerden oluşur ve bu nedenle geniş disülfür bağlarına sahiptir. Bunlar keratinin sağlamlığına katkıda bulunur ve diğer proteinlerin çözülmeye karşı direncini arttırır. Bununla birlikte, disülfid bağlar alkalin hidroliz için kullanılır: saç ağartma maddesi veya NaOH’de dakikalarca çözünür (tıkanmış bir lavabo veya duşta kullanan herkes bilir). Çiviler de keratin doludur.

Asidik koşullarda kalsiyum apatitlerin daha fazla çözünürlüğü nedeniyle, kemik ve dişlerin yok edilmesi söz konusu olduğunda, çok düşük pH’da asitler kullanılması gerekir.Bununla birlikte, asidik koşullarda kemiklerin tahrip edilmesi, hızlı bir iş değildir; 1-3 asit aralığında oda sıcaklığında ve atmosferik basınçta, kemiğin tamamen su altına batınca çözülmesi için, aside bağlı olarak, yaklaşık bir gün veya daha uzun sürebilir. İtalya Milano Üniversitesi’nden Cristina Cattaneo tarafından yönetilen bir ekip, domuz kemiklerini makroskopik, mikroskopik ve kimyasal olarak asit ve baza daldırma etkisini inceledi.2-3 asit oranında  görünüşteki farklılıklar (makro-mikroskobik olarak) kaydedildi. Esasen, asitler haliyle kemiğin eritilmesinde daha kullanışlı olurken, yüksek oranda konsantre olmuş ve güçlü bazlar da önemli hasara neden oldular. Cattaneo’nun grubu, Adli Bilim Dergisinde kemik üzerindeki alkalin solüsyonlarını kullanma şeklini şöyle açıklıyordu: “İlk bakışta, kemik yapısal olarak bozulmadan göründü, fakat tam ve hızlı çöküntü basit bir dokunuşla meydana geldiğinde kemik oldukça kırılgan hale gelmişti bile.”

Kaynak : chemistryworld.com

13.828 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!