Astım İlaçları Zatürreyi Önleyebilir

Astım ve alerji tedavilerinde kullanılan iki tür ilacın, zatürreye yakalananlar arasında hayatını kaybedenlerin % 40 gibi bir yüzdeliğe ulaşabildiği göz önüne alınarak bu hastalığın ölümcül formunu önleyecek yeni bir yol Virginia Üniveristesi Tıp Fakültesi (University of Virginia (UVA), School of Medicine) araştırmacıları tarafından keşfedildi.

Virüse bağlı (gribal) zatürre, grip enfeksiyonunun akciğerlerde bulunan alveoler hava keselerine yayılması sonucu ortaya çıkmaktadır. Normalde, bir grip enfeksiyonu alt solunum yoluna kadar ilerlememekte ancak bu durum gerçekleştiği takdirde sonuçları ölümcül olabilmektedir. UVA’da tıbbi araştırmalar yapan Dr. Thomas J. Braciale, konuya ilişkin olarak enfeksiyonun yeterince ciddi ve bağışıklık yanıtının yeterince güçlü olduğu durumda buradaki hücrelerin zarar gördüğü ve gerekli oksijen alışverişinin daha fazla sağlanamadığı, böylelikle hücrelerin enfeksiyonu sonucu ölümcül etkilerin doğabileceği yorumunda bulundu.

Ancak, Braciale’in araştırmalarına göre Accolate ve Singulair isimli iki astım ilacının başlangıç evresinde verilmesi alt solunum yollarındaki alveoler keselerin enfeksiyonunu engelleyebiliyor. Böylelikle, doktora ileri seviyede grip şikayeti ile gelen hastaların bu iki ilacı kullanarak hastalıklarının zatürreye dönüşmeden tedavi edilebilmesi düşüncesinin heyecan verici olduğunu belirten Braciale,  gribal zatürreden kaynaklanan fatalite hızının tüm modern tekniklerle dahi oldukça yüksek (% 40’a kadar) olduğunu, dolayısıyla hastalığın çok ciddi bir sorun yarattığını ifade etti.

Önlem  

Grip, akciğerlerin derinliklerine yayıldığında vücudun bağışıklık sistemi olası tehlikeyi algılar ve sonuç olarak alveoler hava keseleri ciddi zarar görür. Bakteriyel zatürrenin aksine, gribal zatürre virüs kaynaklı olup bu durum tedaviyi daha da güçleştirmektedir. Araştırmacı Dr. Amber Cardani, yüksek ölüm oranlarına sahip gribin yaygın belirtilerine bakıldığında, yaygın olan virüslerin en iyi adaptasyonlarından biri, alveoler epitel hücreleri enfekte etme yeteneği diyerek bazı belirtilerin hastalığın ölümcül etki göstermesinde ayırt edici özellikler taşıdığını belirtti. Önemli gözlemlerde bulunduklarını ifade eden Cardani, alt solunum yolları enfeksiyonunun oranını sınırlandırmaları gerektiğini ve bu alanda gerekli çalışmaların sürdürüleceğini vurguladı.

Grip Virüsünün İlerlemesinin Engellenmesi

Araştırmacılar, alveoler epitel hücrelerinin genel olarak alveoler makrofaj olarak adlandırılan bağışıklık hücreleri tarafından korunduğunu tespit ettiler. Ancak bazı durumlarda, grip virüsünün, epitel hücrelerin enfeksiyona karşı savunmasız hale gelmesine izin verdiğini ve böylelikle makrofajların koruyucu işlevlerinin yerine getirilmesini engelleyebildiğini gözlemlediler. Braciale’in araştırmalarına göre, alveoler makrofajlar gribe maruz kalındığında düzgün olarak çalışmıyor, ancak bu durum daha çok yoğun bakım gerektiren hasta türlerinde gözleniyor. Bu çalışmaları gerçekleştiren araştırma grubu da, Accolate ya da Singulair ilaçlarının enfeksiyonun başında kullanıldığı takdirde bu epitel hücrelerin enfeksiyonunun ve ölümcül etkilerinin önlenebileceği fikrini paylaşıyorlar.

Araştırmacılar, sonraki adımlarda, bu iki ilaç ile tedavi gören hastaların olası grip salgınlarında zatürrenin gelişme olasılığının daha düşük olup olmayacağı konusunda birbirleri ile fikir alışverişinde bulunacaklarını belirttiler.

Braciale, beklenmedik bir sonuçla karşılaştıklarını kaydederken enfeksiyon ve akciğer hastalıklarında görev yapan meslektaşlarına durumu anlattığında oldukça şaşırdıklarını ifade etti.

Kaynak : sciencedaily.com

1.521 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!