Katalizör, Plastik Atıklarını Düşük Sıcaklıklarda Değerli Bileşenlere Dönüştürüyor

Katalizör Plastik Atıklarını Düşük Sıcaklıklarda Değerli Bileşenlere Dönüştürüyor

Araştırmacılar ilk defa, market poşeti ve gıda ambalajlarından oyuncak ve elektronik cihazlara,muma kadar neredeyse her şeyin içerisinde bulunan bir plastik tipini geri kazanabilmek için yeni tip bir katalizör kullandılar.

‘’Plastikler hayatımız için gerekli malzemelerdir,çünkü onlar toplumumuza güvenlik ve hijyen sağlar.’’ Dedi makalenin ortak yazarları olan, Osaka City Üniversitesi Doğal Bilimler ve Teknoloji İleri Araştırma Enstitüsü Yapay Fotosentez Araştırma Merkezi’nde Doçent olan Masazumi Tamura ve Tohoku Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde profesör olarak çalışan Keiichi Tomishige.

‘’Bununla birlikte,küresel plastik üretimindeki büyüme ve plastiklerin toplumumuza hızlıca yayılması plastik atıklarının kötü yönetimini beraberinde getiriyor bu da çevre ve okyanusların kirlenmesi gibi ciddi biyolojik sorunlara sebep oluyor.’’

En yaygın olan plastiklerinden biri olan Poliolefin plastiği fiziksel özelliklerinden dolayı bir katalizörün ,kimyasal dönüşümleri tetiklemekten sorumlu olan, değişikliğe neden olabilecek şekilde doğrudan moleküler elementlerle etkileşime girmesini zorlaştıran fiziksel özelliklere sahiptir.Şu anda yapılan geri dönüşüm çalışmaları en az 573 Kelvin en çok 1,117 Kelvin sıcaklık gerektirmektedir.Karşılaştırma yaparak anlatmak gerekirse, su 373.15 Kelvin’de kaynar ve Güneş’in yüzey sıcaklığı 5.788 Kelvin’dir.

Araştırmacılar heterojen katalizörü daha düşük sıcaklıklarda aktif hale getirebilen bir reaksiyon bulabilmek için çalıştılar.Katalizörü plastiğin farklı hallerinde kullanarak, reaksiyonun düşük sıcaklıklarda daha güçlü meydana gelebileceği varsayımında bulundular.

Platin grubu metallerden olan Rutenyum ile Seryum Dioksit’i 473 Kelvin’de plastiklerle etkileşime girebilecek bir katalizör üretmek amacıyla birleştirdiler.İnsanların duyarlılıkları için hala yüksek olmasına rağmen,diğer katalizör sistemlerine göre bu sistem çok daha az enerji girdisine ihtiyaç duymaktadır.

Tamura ve Tomishige göre,rutenyum bazlı katalizörler daha önce hiçbir bilimsel yayında poliolefin plastiklerini doğrudan dönüştürmek için rapor edilmemiştir.

‘’Yaklaşımımız diğer metal destekli katalizörlere göre çok daha fazla aktivite gösteren, etkili ve yeniden kullanılabilen hatta düşük reaksiyon koşullarında bile çalışabilen heterojen katalizör görevi gördü.’’ Dedi Tamura ve Tomishige. ‘’Üstelik,plastik bir çanta ve plastik atıkları yüksek verimlerle değerli malzemelere dönüştürülebilir.’’

Araştırmacılar bir plastik çanta ve atık plastikleri katalizör ile işleme soktu ve %92 verimle kullanışlı malzemeler ürettiler,buna %77 verimle sıvı yakıt ve %15 verimle mum üretmekte dahil.

‘’Bu katalizör sisteminin sadece plastik atıkların bastırılmasın da değil, aynı zamanda plastik atıkların kimyasalların üretiminde hammadde olarak kullanılmasına da katkıda bulunması bekleniyor.’’ Dedi Tamura ve Tomishige.

Kaynak : phys.org

614 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!