Atık Bitki Liflerinden ve Geri Dönüştürülmüş PVC Atıklarından Üretilen ‘Yeşil’ Tuğlalar ve İnşaat Malzemeleri

Atık Bitki Liflerinden ve Geri Dönüştürülmüş PVC Atıklarından Üretilen'Yeşil' Tuğlalar ve İnşaat Malzemeleri

Devrim niteliğindeki ‘yeşil’ tuğla ve yapı malzemeleri, Avustralyalı bilim adamları tarafından keşfedilen  yeni bir kauçuk polimer türü sayesinde geri dönüştürülmüş PVC, atık bitki lifleri veya kumdan yapılabilmektedir.

Bir Avrupa dergisi olan “Chemistry” dergisinin “Young Chemist” sayısındaki araştırmacılar, kükürt ve kanola yağından yapılmış olan kauçuk polimerin geleceğin inşaat malzemelerini oluşturmak için dolgu maddeleri ile sıkıştırılabileceğini ve ısıtılabileceğini dile getirdiler.

Flinders Üniversitesinde organik bölümündeki Kimyager Doçent Justin Chalker, “Bir gün bu yöntem ile geri dönüştürülemeyen inşaat malzemeleri, tuğlalar ve hatta betonların yerine geçebilecek malzemeler üretebilecek” dedi.

Toz haline getirilmiş kauçuğun çeşitli alanlarda kullanım potansiyeli vardır; borularda, kauçuk kaplamalarda, tamponlarda veya sıkıştırılma, ısıtılma işlemlerinden sonra  diğer dolgu malzemeleri ile karıştırılarak  daha sürdürülebilir yapı taşları,  yalıtım da dahil olmak üzere tamamen yeni kompozit bünyelerde kullanılabilir.

Çimento sınırlı bir kaynak olup üretim prosesi oldukça çevreye kirlilik yaratan bir prosestir. Beton üretiminde kullanılan çimentonun üretimi sırasında toplam küresel sera gazı emisyonlarının %8’inden fazlasına sebep olduğu tahmin edilmekte ve aynı zamanda bu faaliyet  Dünya çapındaki inşaat endüstrisinin yaklaşık %18’ini oluşturmaktadır.

PVC veya karbon elyafı geri dönüştürmek için günümüzde sınırlı sayıda yöntem olduğu için bu oldukça önemlidir.” diye belirten Doçent Chalker ve Dr. Louisa Esdaile Flinders, Deakin Üniversitesi ve Batı Avustralya Üniversitesi araştırmacılarının desteğini almaktadırlar.

Baş yazar Flinders PhD Nic Lundquist, “Bu yeni geri dönüşüm yöntemi ve yeni kompozitler, sürdürülebilir inşaat malzemeleri yapımında oldukça önemlidir ve kauçuk malzeme tekrar tekrar öğütülebilir ve geri dönüştürülebilir ve ayrıca kauçuk parçacıkları önce suyun saflaştırılma işleminde kullanılabilir ardından kauçuk paspas veya boru haline getirilebilir.” dedi.

Yardımcı yazar ve araştırma ortağı Dr. Louisa Esdaile, bu önemli araştırmanın malzemeleri yeniden kullanılabilir hale getirmenin ve geri dönüştürmenin yollarını incelediğini, böylece bu malzemelerin tasarım gereği çok amaçlı olduğunu söylüyor.

“Bu teknoloji döngüsel ekonomi modeli için önemlidir.” diye belirten Dr. Esdaile bu ayın “Young Chemist issue of Chemistry”- European Journal (ChemEurJ) da ki konusuna özel bir katkıda bulundu.

Yeni üretim ve geri dönüşüm tekniği olan ‘Reactive compression molding”, sıkıştırılabilen ve gerilebilen, ancak erimeyen kauçuk malzemeler için uygulanabilmektedir. Yeni kauçuktaki sülfür omurgasının benzersiz kimyasal yapısı, kauçuk parçalarının birbirine yapışmasına izin vermektedir.

Proje, iki yıl önce Flinders Üniversitesi Chalker Laboratuvarı’nda Ryan Shapter tarafından üçüncü yıl projesi olarak başladı ve Flinders Üniversitesi doktora adayları Nicholas Lundquist ve Alfrets Tikoalu ve diğer araştırmacılar bu ayın ChemEurJ’nin   “Young Chemist” özel sayısında makaleye katkıda bulundu.

N Lundquist, Tikoalu, M Worthington, R Shapter, S Tonkin, F Stojcevski, M Mann, C Gibson, J Gascooke, Karton, L Henderson, L Esdaile, JM Bir Chalker tarafından 2020 yılında ‘Reactive compression molding post-inverse vulcanization: A method to assemble, recycle, and repurpose sulfur polymers and composites’ konusu Chemistry-A European Journal’da yayınlanmıştır.
DOI: 10.1002/chem.202001841

Ayrıca Flinders Üniversitesi’ndeki Chalker Laboratuvarı, daha önce,  sudaki petrol sızıntılarını ve topraktaki civa ve ağır metallerden kaynaklanan ve çevresel kirlilik yaratan maddeleri temizlemek için bir dizi uygulama için kükürt polimerleri geliştirdi.

https://doi.org/10.1002/chem.202001841

Kaynak : flinders.edu.au

932 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!