Atık Bitkisel Yağlardan Biyodizel Üretiminde Kullanılan Lityum İyon Pil Atıkları

Atık Bitkisel Yağlardan Biyodizel Üretiminde Kullanılan Lityum İyon Pil Atıkları

Metal hidroksit karışımlarını katalizör olarak kullanmak, oda sıcaklığında dakikalar içinde daha temiz yakıt elde etmenin yolunu sağlar.

WASHINGTON, 21 Temmuz 2020 – Bitkisel yağdan biyodizel üretimi yaklaşık 150 yıldan fazladır var ve bu yaklaşım, fosil yakıtların yanmasıyla ilişkili birçok kirletici maddeyi önemli ölçüde azaltmaktadır. Bununla birlikte, bitkisel yağlar düşük güç çıkışı ve benzersiz toksik yan ürünlerin salınmasını sağladığı için bir motorda kullanılması herkesin bildiği gibi zor olabilir.

Brezilyalı araştırmacılar, katalizör olarak sodyum hidroksitler veya potasyum hidroksitler ile karıştırılmış hidroksit lityum kullanarak ev tipi yemeklik yağ atıklarından biyodizel üretmek için yeni bir kimyasal yaklaşım gösterdi. AIP Publishing tarafından Yenilenebilir ve Sürdürülebilir Enerji Dergisi’nde yayınlanan çalışmaları, atık lityum iyon pillerden lityum kullanımıyla ilgili gelecekteki çalışmaları mümkün kılabilir.

Atık Bitkisel Yağlardan Biyodizel Üretiminde Kullanılan Lityum İyon Pil Atıkları

Fotoğraf: Biyodizel (Üst Faz) ve Gliserol (Alt Faz) İçeren İki Fazlı Sistem

Çalışma, lityumun bu tür amaçlar için kullanıldığı ilk zamanlardan birini işaret ediyor. Yazar Gilberto Maia de Brito, yeşil mühendisliğin aynı anda çeşitli sorunlara çözüm üretebileceğini söyledi.

Yazar, “Bu çalışmada elde edilen sonuçlar, biyodizel üretimine uygulanan lityum gibi yeni metalik katalizör türlerinin kullanımını daha yüksek bir seviyeye çıkarmayı mümkün kılacaktır.” dedi. “Daha önce, pratikte, bunlar sadece sodyum hidroksit ve potasyum hidroksit ile sınırlıydı.”

Grubun tekniği, oda sıcaklığında birkaç dakika içinde yakıt verebilen transesterifikasyon (bir organik asit esterini başka bir estere dönüştürme işlemi) adı verilen biyodizel oluşturmak için önerilen bir çözümden yararlanıyor.

Araştırmacılar, fast food restoranlarından ve evlerden atık yemeklik yağ örnekleri, uygunsuz bir şekilde bertaraf edilen en büyük atık kaynaklarından ve lityum iyon pil atıklarından lityum hidroksit topladı.

Metal hidroksitlerin karışımı ile katalize edildiğinde, transesterifikasyon reaksiyonu kızartma yağını bir biyodizel tabakasına ve bir gliserol tabakasına böler, gıda tatlandırıcıları üretmek, belirli cilt koşullarını hafifletmek ve antifriz yapımında ana reaktan olarak hareket etmek gibi çeşitli şekillerde kullanılabilir.

Doğru katalizör oranlarıyla grup, ortalama %90 verimle biyodizel üretebildi. Yakıtlarının saflığını değerlendirmek için kızılötesi spektroskopiden kromatografiye ve nükleer manyetik rezonans çalışmalarına kadar çeşitli teknikler kullanarak biyodizeli analiz ettiler.

Maia de Brito, “Ortaya çıkan şeyin sadece bazı sonuçlar değil, aynı zamanda verim üretimiyle ilgili çok iyi sonuçlar olmasına şaşırdık” dedi. “Lityumdan üretilen biyodizelin hızlı faz ayrışması ve temel kimyası ve fizik özellikleri de şaşırtıcıydı.”

Maia de Brito, lityumu atıktan geri kazanmanın ve onu biyoyakıt üretimini daha da kolaylaştırmak için kullanmanın yeni yollarını bulmaya devam etmeyi umuyor.

Atık Bitkisel Yağlardan Biyodizel Üretiminde Kullanılan Lityum İyon Pil Atıkları

Kaynak : eurekalert.org

1.240 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!