Çevre Dostu Tekstil Ürünü Nasıl Seçilir?

Çevre Dostu Tekstil Ürünü Nasıl Seçilir

Giydiğiniz kıyafetler ne kadar çevre dostu? Ürün etiketlerinde bile bu bilgiyi ayırt etmek zor olabilir. Yine de, seçici müşteriler için giderek artan çeşitlilikte çevre dostu tekstil ürünleri mevcuttur.

Genel bir kural olarak kumaşların kuru temizleme gerektirip gerektirmediğini ya da alev geciktirici kimyasallarla işlem görüp görmediğini anlamak için etiketine bakabilir ve sürdürülebilir olmadıkları için onları satın almaktan kaçınabilirsiniz. Petrolden üretildiği için polyesterden uzak durmak iyi bir fikirdir.

Daha bilgili bir satın alma alışkanlığı edinmek için bu çevre dostu tekstil rehberini takip edebilirsiniz. İşte en çevre dostu tekstil ürünü seçenekleri:

Bambu

Bambu, az kimyasal girdi gerektiren yüksek oranda yenilenebilir bir kaynaktır. Kumaşı yumuşak, havadar ve biyolojik çözünebilirdir. Ne yazık ki üretim prosesinde bazen zehirli kimyasallar kullanılıyor, ancak Federal Ticaret Komisyonu bu tür ürünlerin bambu-bazlı rayon olarak etiketlenmesini gerektiriyor. Bambu-bazlı bir tekstil ürününün açıklamasında “rayon” yazısını görürseniz bu ürün, çevre dostu değildir.

Liyosel

Liyosel elyaf, ağaç liflerinin bir çözücüde çözdürülen ağartılmış hamurundan elde edilir. Biyolojik olarak çözünebilirdir ve yenilenebilir malzemeden yapılır. Aynı zamanda yumuşaktır, antibakteriyel özelliklere sahiptir ve makinede yıkanabilir.

Kenevir

Kenevir de pamuktan daha az su ayakizine sahip olan yüksek oranda yenilenebilir bir elyaftır. Liyoselin aksine kimyasal işlem gerektirmez ve yetiştirirken de daha az pestisit gerektirir. Amerika Birleşik Devletleri kenevir yetiştirmeyi yasaklamıştır, bu yüzden kenevir ürünleri genellikle ithal edilir.

Organik Pamuk

Pamuğun avantaj ve dezavantajları vardır. Tekstil ürünlerinin neredeyse yarısı pamuktan yapılır ve pamuk, dünya çapında 250 milyondan fazla insana gelir sağlamaktadır. Yenilenebilir bir elyaftır, fakat yaygın olarak genetiğiyle oynanmıştır ve büyük bir su ayakizine sahiptir. 1 tişörtü ya da 1 pantolonun yapımında kullanılan kumaşı üretmek, 2700 litre su gerektirmektedir. Pamuk aynı zamanda yetiştirilmesindeki ağır pestisit kullanımından dolayı dünyadaki en kirli mahsul olarak düşünülmektedir.

Ancak sürdürülebilir çiftçilik teknikleri, pamuk mahsullerini sulamak, toprağı muhafaza etmek, yabani hayat ortamı sağlamak ve su yollarını korumak için gereken su tüketimini azaltmaya yardımcı olabilir.

Geri Dönüştürülmüş Polyester

Nispeten nadir olmakla birlikte, geri dönüştürülmüş plastik şişeler polyester yapımında kullanılabilmektedir. Geri kazanılmış polyesterden yapılmış kıyafetler, bulunması zor olmasına karşın Patagonia ve H&M Conscious gibi markalarda bulunabilir.

İpek

İpek, pamuktan daha az su gerektiren ve biyolojik olarak çözünebilir olan doğal bir elyaftır. Fakat ne yazık ki ipek, kuru temizleme gerektirir ve “vegan ipek” değilse üretim sırasında ipek böceklerinin öldürülmesine yol açar.

Rayon

Liyosel gibi rayon da ağaç hamurundan yapılır. Üretimi pamuğa göre çok daha az su gerektirir, daha uygun maliyetlidir ve biyolojik olarak çözünebilirdir. Bu tekstil ürününün sürdürülebilirliği büyük oranda üreticiye bağlıdır. Rayon, kimyasal işlem gerektirir ve bazı üreticiler bu kimyasalları içeren atıksularını deşarj eder. Ağaç hamurunun da sürdürülebilir bir kaynaktan gelmesi önemlidir.

Organik-Olmayan Pamuk

İşlemesi kimyasal gerektirmemesine ve doğal bir elyaf olmasına karşın yaygın olarak yetiştirilmesinde çok fazla pestisit gerektirir ve genetiği değiştirilmiştir.

Yün

Yün, biyolojik olarak çözünebilir, ateşe dayanıklı bir ürün ortaya çıkaran yenilenebilir bir kaynaktır. Kimyasal işleme tabi tutulan kumaşlara iyi bir alternatiftir ve organik yatak, yastık gibi tekstil ürünlerinde sıklıkla kullanılır. Öte yandan PETA tarafından yapılan bir kampanya, -Patagonia’ya tedarik yapan çiftliklerde bile- hayvanları koruma konularına dikkat çekmiştir (Patagonia bunun ardından konu ile ilgili tedarikçi ile ilişkisini kesmiştir). Yalnızca hayvanların doğru muamele gördüğüne emin olduğunuz taktirde yün ürünleri satın alınız. Bir başka iyi seçim de geri dönüştürülebilir yündür.

Kaynak: earth911.com

805 Kez Okundu

Hacer Demir

27 Nisan 1993’te Bursa’da doğdu. Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü ve Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Marka İletişimi bölümü mezunu. UÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü'nde yüksek lisans yapıyor. İlgi duyduğu alanlarda eğitim ve programlara katılmayı, yeni şeyler öğrenmeyi ve kendini geliştirmeyi seviyor. Yenilikçi haberleri takip etmeyi ve çeviri yapmayı sevdiği için 2017 yılından bu yana İnovatif Kimya Dergisi ekibinde yer alıyor.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!